Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
29 октомври (понеделник)

Информационна кампания на тема „Културното многообразие на Европа“ се проведе в област Шумен

В област Шумен се проведе информационна кампания на тема „Културното многообразие на Европа“. Настоящата инициатива се реализира в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2018 година по Приоритет „2018 – Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности“.

В рамките на кампанията в Никола Козлево, Нови пазар и Шумен се организираха събития за популяризирането на европейското културно многообразие чрез успешното партньорство на Областна администрация Шумен с местната власт, образователни и културни институти.

Росица Василева-ръководител на център „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ Шумен, представи историите на 27 европейци, които са избрали да живеят в България.  Техните 27 гледни точки за европейската и българската култура са събрани в рамките на инициатива на Представителството на Европейската комисия в България, която насочва вниманието върху „невидимите“ измерения на културата – обичаите, навиците и възприятието за света в различните краища на ЕС.  „Идеята на обявяването на 2018-та за година на културното наследство е да се научим да го разпознаваме и да го опазваме. Културното наследство не са само недвижимите паметници на културата, културното наследство са и песните, приказките, които разказваме и начина, по който общуваме“, каза Росица Василева.

Богатото културно многообразие на България, представено чрез традициите, песните и българските народни танци, беше показано чрез концертите, които бяха част от информационните събития. В концертите участваха ученици от СУ „Цанко Церковски“ Никола Козлево, фолклорна група при НЧ „Пробуда- 1906“ в Никола Козлево, вокална студия „Доминанта“, „Клас по народно пеене“ и танцов състав „Луди млади“ от Нови пазар, ДГ„Слънце“ и ученици от СУ „Сава Доброплодни“ от Шумен.

IMG_6404IMG_6344

IMG_6372IMG_6377

IMG_6433IMG_6408

 

Skip to content