Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
9 януари (вторник)

Инвестират 95 млн. лева във ВиК обекти в общините Шумен и Нови пазар

„За общините Шумен и Нови пазар по оперативна програма „Околна среда“ са предвидени сериозни инвестиции във ВиК сектора в общ размер на около 95 млн. лева“. Това съобщи пред журналисти днес в Шумен заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, която проведе работна среща с областния управител проф. Стефан Желев и кметовете на общините от област Шумен.

„Смисълът на срещата беше да запознаем общините със свършеното до момента по разработването на регионалните прединвестиционни проучвания, които са в основата на проектите за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“. Знаете, че има 14 такива проучвания, които се разработват по договори, сключени  от МРРБ и те ще бъдат в основата на проектите за финансирането с около 1,3 млрд. от програмата. Изискванията на оперативната програма са такива, че финансирането е насочено към англомерации с над 10 хил. жители. Това на територията на област Шумен са град Шумен и град Нови пазар“, съобщи Малина Крумова. За тези две населени места са предвидени инвестиции в общ размер около 95 млн. лева, като сумата не е окончателна, защото все още се работи по подготовката на идейните проекти.

„За Шумен е предвидено изграждането на Пречиствателна станция за питейни води, един дългоочакван инвестиционен приоритет, който ще започне изпълнение максимално бързо. В момента има изготвен работен проект и се подготвя документацията за провеждане на обществена поръчка, за да може максимално бързо тя да бъде обявена, така че да започне изграждането още тази година“, подчерта заместник-министър Крумова и уточни, че очакванията са до месец март да е обявена обществената поръчка и още този сезон да започне строителството, ако няма обжалвания. Според Малина Крумова е предвидена и реконструкция на довеждащия водопровод от язовир Тича, изграждане на вътрешна водопроводна мрежа и канализационни отклонения и всички други необходими инвестиции, така че да се постигне пълно съответствие за града с изискванията на европейското и българското законодателство по отношение на питейните и отпадъчните води.

За Нови пазар инвестициите са в по-малък обем, като там са предвидени довършителни работи по канализационен колектор, подмяна на водопроводи, подмяна на канализация и на помпи.

„Много дълго време инвестиции не са правени по водоснабдителните системи. Голямата част от тях са строени 60-те и 70-те години на миналия век, те са силно амортизирани“, обясни заместник-министър Крумова. По думите й намаляването на загубите и постигането на по-голяма ефективност на системите, е един от приоритетите, които е поставен с проектите, финансирани  по оперативна програма „Околна среда“ през този програмен период.

„Бенефициент на проектите по програмата е ВиК оператора, който ще работи под стриктния контрол на собствениците“, каза още Малина Крумова. Тя подчерта, че е създадена организация и операторът ще работи в активно сътрудничество с Асоциацията по ВиК и общините, на чиято територията ще се извършват инвестициите.

Skip to content