Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
12 септември (събота)

Изложба по повод 135-та годишнина от основаването на българската статистика е подредена в Областна администрация-Шумен

Областният управител Донка Иванова и директорът на Териториалното статистическо бюро в Шумен Атанасула Настева откриха изложба, посветена на 135-тата годишнина от основаването на българската статистика. Експозицията, подредена в зала 2 на Областна администрация-Шумен, показва стари статистически сборници от архива на ТСБ-Шумен, някои от които на повече от 70 години.

Искам да подчертая голямата и много важна роля на статистиката като приложна наука в развитието на нашето общество. Статистическите изследвания са в основата на всички важни решения, те са базата, на която стъпваме, за да планираме бъдещето и развитието занапред на държавата, каза при откриването областният управител Донка Иванова. Тя благодари на Териториалното статистическо бюро за винаги актуалната и навременна информация и пожела здраве и нови успехи на служителите.

От своя страна директорът на Териториалното статистическо бюро в Шумен Атанасула Настева подчерта доброто партньорство с Областна администрация-Шумен при реализацията на редица инициативи в града. В навечерието на началото на новата учебна година пред медиите бяха представени по темата:Децата на област Шумен.

Резултатите от изследванията по проблемите на раждаемостта, семействата и децата, провеждани от българската статистика през последните години (вкл. и при преброяванията на населението и  жилищния фонд през 2001 и 2011 г.), показват, че   сред съвременниците ни приоритет продължава да има двудетният модел на семейство, каза Атанасула Настева. Наблюденията показват още, че съществува разминаване между желанията за две и повече деца в семейството и реализирането на тези желания, поради липса на условия – различни  за отделните категории население.

Към 31.12.2014 г. в област Шумен, децата (на възраст до 17 навършени години) са 30 162, или 17.0% от населението на областта. Над 60% от децата  живеят в градовете на областта. Най-младо е населението в община Никола Козлево, в която този дял е 23.5%, следвана от общините Каолиново (20.1%) и Върбица (19.9%). Делът на децата до 17 навършени години е най-нисък в община Хитрино (13.2%), следвана от общините Смядово и Шумен, които са с еднакъв дял от 15.9%.

От общия брой на децата 1 609 са под една година, а 6 708 са на възраст от една до 4 години. Децата във възрастовата група от 5 до 9 години са 8 499, а тези от 10 до 14 години – 8 534. Непълнолетните – от 15 до 17 навършени години са 4 812.

Skip to content