Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
11 февруари (вторник)

Изпълняват се превантивни мерки за недопускане разпространение на болестта Инфлуенца по птиците на територията на област Шумен

Превантивни мерки за предпазване и предотвратяване възникването на болестта Инфлуенца по птиците се изпълняват на територията на област Шумен. Това стана ясно от изнесената информация от представителите на общините и държавните институции на заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков. Мерките бяха гласувани на заседание на комисията на 24 януари в изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, с която в цялата страна беше обявена повишена епизоотична готовност по отношение на болестта Инфлуенца по птиците.

„През изминалата седмица е проведена среща с представители на Регионална дирекция по горите и на ловно-рибарските дружинки, на която беше обсъдена опасността от възникването на това заболяване и важността те при ежедневните си обходи да сигнализират при намерени диви птици по водоеми и горски територии“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. Тя информира, че официалните лекари са взели проби от индустриалните птицеферми, които предстои днес да бъдат изпратени за изследване. Извършени са проверки в 12-те птицевъдни обекта в региона за отглеждане на бройлери, където е установено, че програмите за самоконтрол се изпълняват. „Съвместно с представители на общините са извършени проверки по пазарите, като няма установени случаи на продажба на живи животни“, каза д-р Баева. Нерегламентиран превоз на животни и фуражи не е засечен и от органите на ОД на МВР при извършените проверки на 137 МПС.

По общини мерките за недопускане разпространение на болестта Инфлуенца по птиците се изпълняват, стана ясно от информацията на представителите на общините. Кметовете на населените места са запознати със забраната за отглеждането на открито на домашни птици, както и с другите мерки за биосигурност и са предупредили жителите на населените места за тези изисквания.

По отношение болестта Африканска чума при свинете, от 24 януари до днес на територията на област Шумен са регистрирани три нови случая. „На 29 януари е обявен случай на Африканска чума при диви свине на територията на ДГС „Смядово“, на 31 януари има случай на територията на ДГС „Преслав“ и на 7 февруари- в ДГС „Преслав“. Всички случаи са регистрирани при диви свине в резултат на редовен отстрел и при изследване са отчетени положителни резултати на пробите“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. ОДБХ продължава да изпълнява набелязаните мерки – ежедневно свинефермите предоставят справка на официалните ветеринарни лекари за смъртността в обектите, вземат се проби от тези животни и се изпращат за изследване. „По отношение на обявеното огнище на АЧС в свинефермата в Никола Козлево – завърши първичната дезинфекция, в момента се извършва демонтаж и почистване на оборудването в халетата, след което предстои окончателна дезинфекция“, уточни д-р Баева.  По думите й в кланиците също се вземат проби от изпратените животни за клане от официалните ветеринарни лекари. До момента няма постъпили сигнали за нерегламентирано движение на животни на територията на област Шумен. По информация на инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен, в горските територии се спазват всички мерки за биосигурност.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 25 февруари.

Skip to content