Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
19 юли (вторник)

Констатирано е огнище на заразен нодуларен дерматит на територията на област Шумен

Регистрирано е огнище на болестта заразен нодуларен дерматит на територията на област Шумен. Два са животновъдните обекти в село Методиево, община Върбица, където са възникнали огнища на заболяването, стана ясно на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на заместник-областния управител Петко Шаренков. Заболелите животни са от ферма с 57 говеда и обект „заден двор” с 9 говеда. Животните са умъртвени и загробени на 16 юли, след като чрез кръвни проби е доказано наличието на заболяването. Вероятната причина за възникване на заболяването са две телета без ушни марки, открити в обекта „заден двор”. „По всяка вероятност животните са закупени от обект, където има болни животни, говедата от двата засегнати обекта използват за водопой една и съща чешма, други животни от селото не са поени там”, каза д-р Емил Илиев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните-Шумен. Той уточни, че на собственика на обект „заден двор” е наложен акт за административно нарушение и няма да бъде обезщетен за умъртвените животни.

Според директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска  не е извършвана дезинсекция на местата, където се отглеждат животните. „Единият фермер с девет животни не е извършвал нито едно пръскане и обработване на помещенията и животните, а другият е извършил две пръскания, като е ползвал неподходящ препарат“, каза д-р Райкинска. По думите на д-р Людмил Йорданов, официален ветеринарен лекар на община Върбица, е възможно заразата да е станала чрез камиона, който събира млякото от селата в този район, той като според него през последните години в селото не са извършвани покупки на животни от други региони в страната. Към настоящия момент няма сигнали за нови огнища на заразен нодуларен дерматит на територията на област Шумен. Ваксинацията на едри преживни животни в региона е приключила на 15 юли като са ваксинирани 24 000 говеда. Ваксинираните животни изграждат имунитет 28 дни след ваксинацията.

След обсъждане на епизоотичната обстановка в областта, комисията прие допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването. До 21 юли Общинските епизоотични комисии трябва да проведат заседания и да набележат конкретни  мерки за недопускане разпространението на болестта заразен нодуларен дерматит. Продължават съвместните проверки на ОДБХ, ОДМВР и ДАИ, за ограничаване на нерегламентираните превози на животни на територията на областта. До 22 юли трябва да се организира график за ежеседмична дезинсекция около помещенията за отглеждане на живи животни, местата за съхраняване на тор, местата за водопой и млекопреработвателните предприятия. В сила остават и всички мерки, приети на заседание на Областната епизоотична комисия на 19 април тази година.

Skip to content