Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
24 юни (сряда)

Масови проверки за спазването на въведените противоепидемични мерки срещу COVID-19 на територията на област Шумен

Областният управител проф. Стефан Желев проведе работна среща за координиране действията на контролните органи относно изпълнението на Заповед № РД-01-354/22.06.2020г. на министъра на здравеопазването, с която са въведени противоепидемични мерки в страната. В срещата участваха директорите на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова и на ОД на МВР Шумен старши комисар Ялчън Расим, директорът на ОДБХ Шумен д-р Катя Райкинска, заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова.

Съгласно заповедта, считано от 23 юни, носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др., е задължително на всички закрити обществени места. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. В същата заповед се посочва, че за провеждането на културни и развлекателни мероприятия на закрито и открито важи условието за до 50% заетост на местата. Това се отнася и за дейността на дискотеките и нощните заведения, както и за сватби, балове и други масови събирания.

На територията на област Шумен започват масови проверки относно спазването на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. Проверките ще бъдат ежедневни, като всяка от институциите ще участва в тях съобразно своите законови правомощия.

„Необходимо е стриктно спазване на действащите мерки и налагането на по-строг и засилен контрол е наложително, за да няма по-високо разпространение на вируса“, каза областният управител проф. Стефан Желев. Той отново отправи призив към всички граждани чрез общи усилия и отговорно поведение към себе си и към околните заедно да преодолеем тази опасност.

Skip to content