Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
15 май (вторник)

Мерки за обезопасяване кръстовището до село Дибич и пътя Шумен-Карнобат одобри Областната транспортна комисия

Мерки за обезопасяване на кръстовището на път II-73 Шумен-Карнобат и път IV-73001 при село Дибич, община Шумен одобри Областната транспортна комисия на заседание, председателствано от заместник-областния управител Петко Шаренков.

Комисията реши да бъдат поставени два нови пътни знака на главния път Шумен-Карнобат за ограничаване скоростта в участъка до 60 км/ч, като сега допустимата скорост е 70 км/ч. В срок до 15 юни трябва да бъде премахнат съществуващият спирков заслон на главния път близо до кръстовището, като новата спирка ще бъде изградена в урбанизираната територия на село Дибич. С еластична преграда ще бъде затворен нерегламентиран път в близост до кръстовището, който се ползва за преминаване на  селскостопанска техника и също е предпоставка за пътно-транспортни произшествия.

На заседанието стана ясно, че в този участък не е възможно да бъде изградено кръгово кръстовище. Според експертите участъкът не е с необходимите размери за такова съоръжение, освен това по главния път Шумен-Карнобат преминават извънгабаритни превозни средства. От Пътна полиция при ОД на МВР се ангажираха да продължат да осъществяват засилен контрол на преминаващите МПС в района на село Дибич.

Представителите на общините докладваха за извършената дейност за подобряване състоянието на пътната маркировка и пешеходните пътеки в общините в изпълнение на решение на комисията от края на месец февруари тази година, на база извършени проверки в населените места и констатирани много нередности при изпълнение на маркировката. От представената информация стана ясно, че в общините се работи за опресняване на пешеходните пътеки, нови пътни знаци са поръчани и предстои тяхното поставяне.

Инспектор Мирослав Миронов от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР съобщи, че предстои втора проверка за състоянието на пътната маркировка. „Според нареждането до 31 август 2018 г. всички пешеходни пътеки, както и останалата пътна маркировка трябва да са изправни“, каза Мирослав Миронов.

„Предстои комисия, назначена със заповед на областния управител, да извърши проверка на маркировката, както и на нерегламентираните сметища в общините“, съобщи заместник-областният управител Петко Шаренков. Комисията ще извърши проверките през периода от 15 юли до 20 август.

Областната транспортна комисия реши още, да бъде открита нова автобусна линия от Шумен до село Векилски, община Никола Козлево. Искането за това е от община Никола Козлево. „Автобусът може да бъде ползван от жителите и на общините Каспичан и Нови пазар, разписанието е съобразено и удобно и за пътуващите ученици“, обясни заместник-кметът на общината Иван Иванов.

Направени бяха промени в състава на комисията, която извършва ежемесечен контрол и проверки на нерегламентираните превози на пътници и товари на територията на област Шумен.

Skip to content