Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
28 април (сряда)

Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки

По традиция в Шумен беше отбелязан 28 април- Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки и световен ден за безопасност на труда. Заместник-областният управител Петко Шаренков, председателят на регионалната структура на КНСБ Анета Денева и членове на Областния съвет по условия на труд бяха заедно пред паметната плоча на ул. „Калоян“ 1 в Шумен, за да почетат паметта на загиналите при трудови злополуки.

Заместник-областният управител Петко Шаренков представи информация от териториалното поделение на НОИ в Шумен за трудовия травматизъм и професионалните заболявания в област Шумен през 2020 година и първото тримесечие на 2021 година. „Област Шумен се нарежда на 9-то място сред 28-те области в страната по брой на трудовите злополуки. Най-много трудови злополуки са декларирани в териториалните поделения на НОИ в София-град, Варна и Пловдив, където са станали почти половината от злополуките“. Това е показател, който е пряко свързан с нивото на икономическо развитие“ каза Петко Шаренков.

През миналата година в териториалното поделение на НОИ са декларирани 86 трудови злополуки, шест от които не са признати за трудови. На работното място във връзка или по повод на извършваната работа са възникнали 77 трудови злополуки. През периода има регистрирани 3 злополуки със смъртен изход, няма данни за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите   през 2020 година. За първото тримесечие на 2021 г. са допуснати общо 23 злополуки, от които 15 са допуснати на работното място.

Венци от името на областния управител и от КНСБ бяха поднесени по традиция пред паметната плоча.

Skip to content