Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
10 декември (неделя)

Министър Николай Нанков се запозна с хода на възстановителните дейности в Хитрино

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети Хитрино една година след експлозията на влакова цистерна, при която загинаха седем души и бяха ранени 29 души. При посещението си той беше придружаван от председателя на Камарата на строителите в България Николай Станков, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и кмета на Шумен Любомир Христов. Министър Нанков разговаря с кмета на Хитрино Нуридин Исмаил и се запозна с хода на възстановителните работи в селото.

Пред журналисти Николай Нанков изказа благодарност към камарата, която изгражда десет нови къщи в селото за хора, които са загубили домовете си. 9 от сградите вече са почти готови и собствениците им ще посрещнат зимата в нови домове.
С публичен ресурс се възстановяват още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, строителството на още три е започнало. Собствениците на други три нямат документи и затова изграждането им се забавя. Вещно-правни процедури са причина за забавянето на възстановителните дейности по някои от разрушените или пострадали жилищни сгради.
В момента не могат да се определят точни срокове, но ако времето позволи, ще се работи и през зимния сезон, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
„В дните след трагедията цяла България се обедини, за да помогне на пострадалите в Хитрино. Сред обществото не трябва да остава горчив привкус, че има субективно разпределение на средствата за подпомагане на пострадалите“, каза министър Нанков и добави, че кметът на Хитрино е декларирал, че никой не е получил по-малко от предвидените от Обществения съвет средства и че предстои да бъде направен пълен отчет на разходите.

Според министъра Общественият съвет е най-адекватният начин за разходване на публичен ресурс. „Нито държавата, нито общината, нито кметовете, могат да удовлетворят по-добре потребностите на хората“, подчерта Николай Нанков и допълни, че този съвет по най-обективен начин трябва да разпредели средствата и да откликне на всяка нужда.

Министър Николай Нанков припомни, че след трагедията държавата е осигурила финансов ресурс за възстановяване на публичната инфраструктура и е подпомогнала общината за няколко важни обекта, сред които е и водопроводът до с. Тимарево. През месец октомври е започнала и рехабилитацията на 9 км от републиканския път. Държавата е осигурила възможност за кандидатстване за европейско финансиране и сега общината подготвя проекти.

IMG_5600

IMG_5602

IMG_5604

Skip to content