Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
3 ноември (четвъртък)

Министър-председателят Бойко Борисов гост на честването на Деня на металурга и 35-та годишнина на „Алкомет“ АД

Денят на металурга и 35-годишнината от пуска на „Алкомет“ АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови изделия на Балканите, бяха отбелязани с церемония  в производствената база на металургичното предприятие. Честването е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, който беше гост на празника. На церемонията присъстваха Томислав Дончев – заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, Зорница Русинова – министър на труда и социалната политика, Н. Пр. Сюлейман Гьокче – посланик на Република Турция в България, областният управител Донка Иванова, кметът на община Шумен Любомир Христов, Антон Петров – председател на Българска асоциация на металургичната индустрия, народните представители проф. Стефан Желев, Ралица Тодорова и Иван Иванов, представители на работодателски организации и партньори на фирмата.

В поздравлението си към металурзите премиерът Бойко Борисов изрази уважението си към труда им и благодарността си за това, че създават над 27% от брутния вътрешен продукт на страната. „Да са ни живи и здрави и не с 50%, а с повече да им се повишават заплатите, защото това е действително нелека дейност”, пожела премиерът на работещите в сектора.  Той поздрави собствениците на „Алкомет“ АД и над 900-те работещи в дружеството с неговата 35-а годишнина. Министър-председателят благодари за инвестициите и за провежданата добра социална политика в шуменското предприятие. Борисов подчерта усилията на правителството за запазване на съществуващия данъчен модел страната да е с най-ниските данъци в Европейския съюз и посочи ролята на Министерството на икономиката в подпомагане на производителите при повишаване на конкурентоспособността.

От своя страна собствениците на „Алкомет“ АД Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу благодариха за подкрепата, която са получили от страна на правителството, когато са решили да инвестират в Шумен. „В България успяхме да осъществим една наша мечта. Преди 17 г. в това предприятие „Алкомет“ започнахме производство, което достигаше 400 т. на месец. Сега произвеждаме 6000 т. на месец, след като инвестирахме 80 млн. евро. Вече имаме нова мечта, която ще е на стойност 36 млн. евро. С тази инвестиция ще надхвърлим производство от 100 хил. тона годишно и ще достигнем оборот от 500 млн. лв.“, каза председателят на Надзорния съвет на „Алкомет” АД Фикрет Индже. След официалната церемония Фикрет Индже и Фикрет Кузуджу показаха част от производствената база на предприятието на премиера Бойко Борисов, който увери, че правителството ще продължава да помага на инвеститорите. “Добрата новина е, че още 4 завода ще бъдат открити в Шумен. Април ще тръгне първият”, каза Борисов и допълни, че поетите от правителството ангажименти по отношение на инфраструктурата в района са изпълнени.

IMG_4377

IMG_4392

Skip to content