Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
21 юли (събота)

Министър-председателят Бойко Борисов откри Многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“

Многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“ беше официална открита. Лентата прерязаха министър-председателят Бойко Борисов и кметът на общината Любомир Христов. Водосвет за здраве и успехи отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Своите поздравления поднесе районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

Сред гостите бяха областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и заместник-областните управители Петко Шаренков и Ширин Вели, народните представители Димитър Александров, Румен Генов и Емил Димитров, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, областните управители на Разград Гюнай Хюсмен и на Търговище Митко Стайков, кметове на съседни градове, ръководители на учебни заведения, държавни, общински институции и много граждани. Специално поканени на церемонията бяха едни от най-големите спортисти на България– Янко Русев, Златан Ванев, Християн Тотев, Полина Методиева, Пламен Борисов и Любомира  Николова.

„Благодаря на всички, че сте тук. Дядо Владика, благодаря за добрите пожелания. Благодаря, че с ходжата сте заедно, защото в тези райони това е най-добрият пример за етническа толерантност и просперитет. Когато владиката и ходжата са един до друг, а ние откриваме спортни и културни зали. Аз мисля, че сами виждате колко много неща се правят. Това ви го обещах, днес го имате. Имам още едно обещание за Старческия дом, така че ще го направим тази година. А от вчера кметът ме моли да направим и стадиона“, заяви при откриването министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че през август започва строителството на АМ „Хемус“ от п.в. „Белокопитово“ към Търговище, както и че усилено се строи от Ябланица до Ловеч.

С благодарност за помощта, оказана за строежа на „Арена Шумен“ се обърна към премиера кметът Любомир Христов. „Благодаря г-н Борисов, че ми повярвахте и помогнахте да изградим тази зала. Вие сбъднахте мечтата на поколения шуменци“, каза кметът Любомир Христов. Той благодари на проектантите за уникалната визия на „Арена Шумен“, на строителите, които за кратко време успяха да направят залата. „Вярвам, че тази зала ще стане привлекателно място за провеждане на спортни и културни мероприятия. Вярвам, че шуменци ще станат свидетели на национални и световни рекорди тук“, каза още кметът на Шумен. В знак на благодарност кметът Любомир Христов връчи плакети на всички, които са допринесли за изграждането на залата.

Зала „Арена Шумен“ е на четири етажа и е разположена на 5600 кв. метра застроена площ. Конструкцията е от стоманобетон, със стоманен покрив и алуминиева фасада.

Модерното съоръжение отговаря на всички изисквания на спортните федерации за провеждане на локални, национални и международни състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, тенис, бокс, художествена гимнастика и др., както и за организирането на културни събития, концерти, конференции, изложения и изложби.

Обособени са няколко зони – за зрители, за специални гости, спортно-тренировъчен блок, за журналисти, коментатори и зона за техническо обслужване на сградата. Общият брой места на трибуните е 1500, в това число и за хора с увреждания, а максималният капацитет на залата е 2500 места. Залата струва 8,5 млн. лв., които бяха осигурени от държавния бюджет. Строителството извърши фирма „Джи Пи Груп“ АД.

20180721_185935

20180721_190608

20180721_193959

Skip to content