Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
17 май (петък)

Министър-председателят Бойко Борисов откри нови производствени мощности в „Алкомет“ АД

Нова 2500-тонна преса за производство на алуминиеви профили  от ново високотехнологично поколение беше открита днес в „Алкомет“ АД. Тя е на стойност 50 млн. лв. и е част от тригодишната инвестиционна програма на фирмата за 69 млн. лв., която включва още нова линия за непрекъснато леене и студено валцов стан. С новите мощности се разкриват 100 нови работни места.

На церемонията по откриването на пресата присъстваха премиерът Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов, заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер, областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков, кметът на Шумен Любомир Христов, кандидатът за депутат за Европейския парламент Лиляна Павлова, генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, председателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, много партньори на „Алкомет“.

“Благодаря на инвеститорите. 2500 тона преса,  високотехнологична, 100 милиона лева инвестиция, 100 работни места. И тези, които говорят за инвестициите в България ги каня с мен в Кърджали, в Русе, днес в Шумен и на други места да видят реалната индустриализация и икономиката на страната. Защото тези заводи правят високия брутен вътрешен продукт.”, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той благодари както на председателя на Надзорния съвет Фикрет Индже, така и на работещите във фирмата, защото без тяхната квалификация това намерение не би могло да се случи.

„Ние от “Алкомет” започнахме нашата история преди 20 г. Тогава имахме трудности, но и много мечти. Днес някои от тези мечти се сбъднаха. Например през тези години имахме 6000 т. производство годишно и оборот от 10 млн. евро. През тези 20 години, които изминаха, достигнахме капацитет от 70 хил. тона и оборот от 200 млн. евро. Това са, разбира се, само една част от нашите мечти. Имаме още мечти и в тази връзка от сърце искам да благодаря на държавните институции, местната власт, клиентите и на банковия сектор, на работниците ни“, каза в словото си председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже. Той посочи, че целите пред фирмата са през 2020 г. да се достигне оборот от 250 млн. евро, а през 2023 г., след като се инвестират още 25 млн. евро, оборотът да достигне 550 млн. евро и продукцията 500 000 тона. „През това време 90% от продажбите ни са износ за Европа. Миналата година направихме износ на стойност 180 млн. евро, по-голямата част от който е в Европа. Сега целта ни е американският пазар – да имаме нашето място там“, каза още Фикрет Индже.

IMG_6703

IMG_6704

sdr

sdr

Skip to content