Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
28 юли (събота)

Министър-председателят Бойко Борисов откри обновени обществени и жилищни сгради в Нови пазар

Министър-председателят Бойко Борисов посети Нови пазар, където участва в откриването на 23 обновени сгради в града. При обиколката си на обектите премиерът беше придружаван от кмета на Нови пазар Ивайло Камаджиев, главния секретар на МВР Младен Маринов, народния представител д-р Румен Генов, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, кметовете на Шумен Любомир Христов, на Никола Козлево Ешреф Реджеб, на Каолиново Нида Ахмедов, на Каспичан Милена Недева, на Венец Нехрибан Ахмедова и от директора на ОДМВР – Шумен Ялчън Расим.

През последните две години в града са санирани 20 многофамилни жилищни сгради, в които живее около 30% от населението на града и 3 обществени – на полицията, пожарната и общината. Финансирането на проектите, което възлиза на обща стойност 15 450 885 лева, е отпуснато от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и Оперативна програма „Региони в растеж“.

Сградата на полицейското управление е строена през 1958 година и оттогава почти не е ремонтирана, а помещенията, в които се помещава РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ са на бивша казарма и са строени през 1928 година, като през 1958 са били преоборудвани за огнеборците. Пожарната служба в град Нови пазар обслужва територията на две общини – Нови пазар и Каспичан, като осигурява пожарната безопасност в 27 населени места. На територията, обслужвана от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Нови пазар, са разположени близо 13 000 хектара гори, важни пътни артерии, както и националните археологически и исторически резервати Плиска и Мадара.

„За последните няколко години над 20 милиона са влезли в Нови пазар, включително пожарна, полиция, общински сгради – нещо, което не беше пипано с десетилетия. След още две години ще изглежда по различен начин. Има 3 – 4 проекта, които се работят. Завод открихме тук, още един гръцки завод сега се строи, винарната промишленост се развива много добре, така че до 2 – 3 години доста неща ще се направят“, коментира министър председателят Бойко Борисов. Той допълни, че предстои улици да се асфалтират с 2 милиона лева, отпуснати с министерско постановление, да се смени канализацията и по „Красива България“ да се ремонтира Часовниковата кула в града.

По думите на премиера, инфраструктурните обекти продължават да са приоритет на правителството, което полага усилия за всеки български град. „Ако искаме да вдигаме брутния вътрешен продукт, ако искаме да върнем хората в България трябва максимум бързо да развиваме инфраструктурата, това което правим“, подчерта той.

„Инспектирахме строежа на АМ „Хемус“ – от Ябланица много са напреднали“, каза още Бойко Борисов и допълни, че в средата на август се очаква и първа копка на строежа от Белокопитово.

1

IMG_6157

IMG_6150

 

Skip to content