Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
29 юни (сряда)

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посети Шумен

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на община Шумен Любомир Христов подписаха договор за довършване на проекта „Интегриран воден цикъл за гр. Шумен – II етап“, който се финансира по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020г.“ На церемонията присъстваха областният управител Донка Иванова и заместник-кметовете на общината. Проектът е на стойност 13 милиона лева, като осигуреното безвъзмездно финансиране от оперативната програма е близо 10 милиона лева. „Този проект нямаше да може да се случи, ако нямаше добро сътрудничество между общината и управляващия орган, затова искам да благодаря на кмета Любомир Христов, каза министър Василева. Тя подчерта, че община Шумен е първата от други осем общини с подобни проекти в страната, за които се подписва такъв договор за  фазиране на инфраструктурен обект по ОП „Околна среда“.  „Това е проект, който бе започнат в миналия програмен период, но не беше приключен цялостно. Сега със средствата, които осигуряваме, може да приключим успешно ВиК цикъла на Шумен. Това забавяне и липсата на добро администриране на проекта за съжаление доведе нещата дотам, че още в началото на 2015 г. той беше обявен на високо рисков“, заяви Ивелина Василева. По думите й с приключването на този проект ще се осигури на 100% събиране и пречистване на отпадъчните води на Шумен и квартал „Дивдядово”.

В рамките на посещението си в Шумен министър Василева посети градската пречиствателна станция за отпадъчни води и инспектира строителството на биологичното стъпало за отстраняване на азот и фосфор.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се запозна на място с терена на бившата служба по метрология в квартал Дивдядово, където се предвижда да бъде изградена Пречиствателната станция за питейни води за град Шумен. „Подкрепяме усилията на общината да намери решение и да се стигне по-бързо до изграждане на това ново съоръжение.За регион Шумен вече се разработва регионално прединвестиционно проучване и в момента, в който то е изготвено, вече може да бъде представен регионален проект и да финансираме приоритетните позиции. Безспорно за Шумен това е пречиствателното съоръжение за питейни води“, заяви министър Василева.

IMG_3750

IMG_3749

IMG_3754

Skip to content