Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
15 януари (сряда)

На 17 януари спират водата за отстраняване на аварии по довеждащия водопровод от язовир „Тича“

Създадена е необходимата организация и е извършена подготвителна работа за предстоящите ремонтни дейности за отстраняване на аварии по довеждащия водопровод от язовир „Тича“, който захранва с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав. Това съобщиха от ВиК дружествата в Шумен и Търговище, които за първи път ще работят съвместно със свои екипи за реализацията на такъв мащабен ремонт по водопровода. На работна среща при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев бяха оповестени подробности за планираната ремонта дейност. В срещата участваха и кметовете на Шумен Любомир Христов, на Търговище д-р Дарин Димитров, на Велики Преслав инж. Янко Йорданов, както и заместник-областният управител на Търговище Панайот Димитров.

Водата за Шумен ще бъде спряна в 00.00 ч. на 17 януари /петък/ и от ВиК Шумен планират в 12.00 ч. на 18 януари /събота\ да започне поетапното й пускане.  След пускането на водата са нужни между 6 и 12 часа за пълнене на системата, уточни инж. Галин Ганчев, ръководител на експлоатационен район Шумен във ВиК дружеството. Без вода ще бъдат град Шумен, селата Дибич, Панайот Волов и Белокопитово, както и източната част на кв.“Дивдядово“, а в западната част на квартала ще има вода. За Търговище и Велики Преслав водата ще бъде спряна в 04.00 ч. на 17 януари /петък/ и се очаква водоподаването за двата града да бъде възстановено към 16.30 ч. същия ден.

„ВиК Шумен ще работи паралелно с осем екипа за отстраняване на авариите. Предвидено е да бъдат отстранени около 20 аварии по довеждащия водопровод. Девет от тях са в землището на село Хан Крум, една в местността „Сусурлука“. Ще се ремонтират и четири шахти отток и въздушник. Район Велики Преслав ще работи по 4 аварии“, съобщи Тодор Стоев-главен инженер на ВиК Шумен. „Приоритетно ще започне работата по големите аварии по водопровода, като впоследствие ще се премине към по-малките аварии“, обясни инж. Галин Ганчев. Той уточни, че най-големите аварии са в района на село Хан Крум, като най-тежката е до спирката за селото. „Там водопроводът се намира на 5,50 м дълбочина и екипите ще работят с помощта на тежка техника. Предвидено е районът да бъде отцепен с помощта на полицията с цел недопускане на инциденти, защото аварията е в непосредствена близост до главния път за Велики Преслав“, каза инж. Ганчев. Други големи аварии ще бъдат отстранени в тунела на главния път Шумен-Велики Преслав. „Тук ВиК ще получи активно съдействие от екипи на пожарната, защото се касае за скоростно източване на водни маси“, каза инж. Ганчев. Той съобщи още, че при отстраняването на авария след водоем до Дивдядово, където ще има цялостно прекъсване на тръбата, ще се работи с участието на екип от Бургас. „Общо с 4 екипа ще работи ВиК Търговище“, каза управителят на дружеството Явор Миланов и уточни, че вече са направени подходи към трите шахти, където ще отстраняват аварии.

Всички екипи на двете дружества, които ще работят по отстраняване на авариите, са оборудвани и обезпечени с необходимата техника.

 

Skip to content