Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
29 март (петък)

На консултациите за РИК-Шумен политическите партии и коалиции не постигнаха разбирателство

Областният управител проф. Стефан Желев проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Шумен в изпълнение на чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс и съгласно Указ № 53 на Президента на Република България, във връзка с насрочените за 26 май избори за членове на Европейския парламент. В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени.

Присъстваха упълномощени представители на ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Обединени патриоти”, ПП„ДПС”, ПП„Воля“, Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ и Коалиция „Реформаторски блок“.

Областният управител уточни, че съгласно решение №8-ЕП/26.03.2019 г. на ЦИК, РИК-Шумен се състои от 13 души-председател, двама заместник-председатели, секретар и девет души членове. Извън този брой партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в комисиите.

При спазване на тези разпоредби разпределението на квотите между партиите и коалициите в РИК-Шумен е следното- за ПП ГЕРБ – 5, за Коалиция „БСП за България” – 4, Коалиция „Обединени патриоти”-2, ПП„ ДПС-1, за ПП „Воля“- 1. По един член имат и непарламентарно представените партии и коалиции- Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ и Коалиция „Реформаторски блок“ и така РИК Шумен ще се състои от 15 души.

Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в РИК. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

По време на консултациите ПП „ГЕРБ“ предложи Миглена Арсова за председател на РИК. За заместник-председател на комисията бяха издигнати две кандидатури- коалиция „Обединени патриоти“ предложи Севдалина Герджикова, а ПП „Воля” предложи Стоян Русев.

Две бяха предложенията и за секретар на РИК-Шумен. ПП „ДПС“ предложи Ахмед Джамбазов, а Нурай Герджикова е предложението на коалиция „БСП за България”. След проведените дебати не беше постигнато съгласие за секретар на РИК Шумен.

Областният управител ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК Шумен в срок до 5 април.

sdr

sdr

Skip to content