ТОВА Е АРХИВЕН САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ШУМЕН

Линк към новия сайт - https://shumenoblast.egov.bg


Новини
4 април (понеделник)

„Напоителни системи“- Шумен планира новия поливен сезон да започне на 20 април

Работна среща във връзка с началото на поливния сезон на територията на област Шумен се проведе в Областна администрация-Шумен. Домакин на срещата, в която участваха ръководството на „Напоителни системи“-Шумен и земеделски производители от региона, беше заместник-областният управител Петко Шаренков.

Планираме до 20 април водата за напояване да достигне до крайните потребители в региона, съобщи Христо Николов, управител на „Напоителни системи“- клон Шумен.

Очаква се подаването на вода от язовир „Тича“ по напоителния канал да започне на 15 април. Към момента екипи на дружеството продължават да работят по подготовката на системата, като е извършена оценка на рисковите участъци, каза още управителят на дружеството. Без промяна спрямо миналата година остава цената за напояване, съгласно заповед на министъра на земеделието и храните.

През 2015 година са били сключени общо 120 договора за напояване с производители от областта. Поливните площи са били 7 239 декара, около 800 000 кубика вода е доставена до ползвателите. Четирима са некоректните платци, като те дължат общо 15 000 лв. на дружеството.

Земеделските производители поставиха въпроса за необходимостта от ремонт на канала за напояване, който е пуснат в експлоатация преди повече от 40 години. От „Напоителни системи“ обясниха, че на този етап дружеството няма средства за основен ремонт на съоръжението, като се очаква след предприемане на промени в нормативната уредба, средства от европейските програми да могат да бъдат насочени към хидромелиоративния сектор. Заместник-областният управител Петко Шаренков обеща съдействие и подкрепа за осигуряване на финансиране на етапи за ремонтни дейности по напоителния канал.

Skip to content