ТОВА Е АРХИВЕН САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ШУМЕН

Линк към новия сайт - https://shumenoblast.egov.bg


Новини
2 декември (четвъртък)

Нивото на ваксинация срещу COVID–19 в област Шумен изостава от средното за страната

Темповете на ваксинация срещу COVID–19 в област Шумен изостават от средните за страната и са необходими обединените усилия на лекари, общински и държавни структури и местните общности, за да бъде преодоляна тази тенденция. Около това становище се обединиха участниците в работна среща при областния управител Венцислав Венков по повод епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен. Присъстваха директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов, управителят на КОЦ Шумен д-р Свилен Арнаудов, директорът на ЦСМП д-р Илиян Илиев, началникът на РУО-Шумен Драгомир Янков, както и заместник-областните управители Албена Бабева-Сланева и Сашо Евлогиев.

Директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова информира, че със завършен имунизационен курс е 22,8% от населението и област Шумен изостава от средното ниво на ваксинационен обхват в страната. Най-много са имунизираните в община Шумен, а най-ниско е нивото на ваксинация в община Каспичан. Заболеваемостта на база 14-дневен период е 321 на 100 хил. души население и има лека тенденция на намаляване на броя на положителните случаи. Това според д-р Калоянова позволява да се засили интензитета на ваксинационния процес и тя призова хората, които все още не са ваксинирани, да го направят.

Според здравните специалисти сериозен проблем е, че част от общопрактикуващите лекари не участват в имунизационната кампания, други дават  объркващи послания към своите пациенти и това допълнително пречи на хората да вземат информирано решение да се ваксинират. Участниците в срещата бяха категорични, че особено важни са съветите към хората с придружаващи заболявания, защото при тях COVID-19 много по-често протича с усложнения.

Директорът на РЗИ припомни, че на територията на област Шумен са разкрити 6 временни имунизационни пункта, редовно се организират зелени коридори за ваксинация и през почивните дни. Има възможност при заявен интерес и организация от страна на кметовете мобилни екипи да посещават населените места, за да имунизират населението на място, но до сега такава кампания е проведена само в няколко села на областта.

Призивът на здравните власти към всички е да продължават да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да спазват физическа дистанция и да се извършва редовна дезинфекция.

Skip to content