Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
29 октомври (четвъртък)

Нова астрономическа обсерватория отвори врати на Шуменското плато

Областният управител Донка Иванова и заместник-областният управител Петко Шаренков бяха сред гостите на официалното откриване на новата астрономическа обсерватория на Шуменското плато. Тя се намира в близост до посетителския център на паметник „Създатели на българската държава“. Обсерваторията е разположена в новия Летен информационен център на Шуменското плато, построен по проект на Дирекция Природен парк „Шуменско плато“. В куполите ще бъдат разположени два нови телескопа на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, закупени през 2009 г.

Изграждането на обсерваторията е важна придобивка за шуменския регион. Тя ще се използва като образователен център за природни науки, тук ще се организират изложби и ще се провеждат различни инициативи. С обсерваторията се поставят основите на първия природно-научен комплекс за нашия град, каза в словото си при откриването директорът на Природен парк „Шуменско плато” Сашо Кунев. Той благодари на колегите си, на строителите от фирма „Барс” и преподавателите от Шуменския университет.

Така ще подарим на нашите съграждани и гостите на града две очи към небето, там където са отправени и нашите погледи на професионални астрономи, подчерта проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет.

Съоръжението има два купола, в които ще бъдат поставени два професионални телескопа -40-сантиметров и 25- сантиметров. До няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно. Те ще бъдат свързани с компютър и наблюденията ще се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията. До нея ще имат достъп студенти, ученици, учени-астрономи и всички шуменци.

Обсерваторията ще отвори врати за наблюдения през пролетта на 2016 година след поставяне и тестване на телескопите.

IMG_2304
IMG_2309

Skip to content