Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
15 октомври (вторник)

Нови случаи на Африканска чума при диви свине в област Шумен

Нови случаи на Африканска чума при свинете са установени при отстреляни диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните на редовното седмично заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков. Потвърдени са положителни проби за вируса на АЧС  при диви свине, отстреляни по време на групов лов на 5 и 6 октомври от ловно-рибарски дружинки в землищата на двете населени места.„От отстреляни диви свине са изпратени проби за чума и трихинела, получен е протоколът от изследванията и са установени две положителни проби за вируса на Африканска чума по свинете“, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска. По думите й се очакват заповедите за определяне на инфектираните зони, като съвместно със СИДП и ОДБХ месото ще бъде унищожено.

Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, запозна членовете на комисията  с издадените заповеди РД11-2005/10.10.2019г. и РД11-2006/10.10.2019 г. на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на нови първични огнища на АЧС на територията на област Шумен. Със Заповед РД 11-2006/10.10.2019г. е обявен първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диви свине в землището на село Менгишево, община Върбица, като са потвърдени положителни проби за вируса на АЧС за намерените на 6 и 7 октомври 2019 г. 19 трупа на диви свине в района. Със Заповед РД 11-2005/10.10.2019 г. е обявено първично възникнало огнище на болестта Африканска чума при свинете в регистриран обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“ в град Смядово, община Смядово. „Изпълнени са всички мерки по заповедта за биосигурност, умъртвени по хуманен начин са 86 прасета при пълно съдействие на община Смядово и органите на МВР“, каза д-р Баева.

Относно обявеното огнище на болестта Африканска чума при диви свине в землището на село Менгишево, директорът на Държавно горско стопанство Върбица инж. Муса Кязъм съобщи, че са изпълнени всички указания съгласно заповедта.„Ограничена е инфектираната зона, всички мерки за биосигурност са спазени, изпратени са писма до кметствата, извършват се претърсвания на подзона А, извън подзона А всеки вторник и четвъртък започват претърсвания съвместно с ЛРД – Велики Преслав“, каза инж. Кязъм.

Комисията прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта в региона.

Проект на мерки1510

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 22 октомври.

Skip to content