Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
21 декември (сряда)

Няма опасност за жителите на Хитрино и от днес те имат достъп до домовете си

Всички, които са заявили желание да бъдат въведени по домовете си, вече са в Хитрино. При замерванията в домовете на хората засичане на опасен газ няма, въздухът е чист. Това обяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов на заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия, свикано от областния управител Донка Иванова.

Собствениците на 12 къщи  не са се явили, по думите на техни съседи всички те са в чужбина. Ток се пуска само в жилищата, в които има хора, за да не се предизвика пожар. През нощта ще продължи засилената  полицейска охрана, за да не се допуснат посегателства в последния момент. Хората ще се движат свободно, но ще бъдат наблюдавани, уточни гл.комисар Николай Николов. Той оцени високо направената на място организация. Всички вие показахте, как в една трагедия можем да се обединим, добре да се координираме и да работим. Много такива катастрофи са се случвали по света. Отстраняването на щетите от тях продължава с месеци. Нашата задача тук е да направим така, че животът да продължава да тече, каза гл. комисар Николов. Той препоръча да бъде създадена много добра организация за доброволците, които ще бъдат въведени по разчистването.

До нормалното възстановяване на Хитрино полицейското присъствие ще бъде засилено, заяви ст. комисар Ялчън Расим, директор на ОД на МВР – Шумен. Денонощно ще има патрули, за да се гарантира сигурността и спокойствието на гражданите. По думите на ст. комисар Расим от днес ги няма 9-те КПП на входно-изходните артерии на селото, изградени заради инцидента. До момента не са допуснати нарушения на обществения ред и констатирани нередности на територията на Хитрино.

По думите на директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов днес 6 екипа извършват проверки на къщите в Хитрино за наличие на газ. До 17.00 часа в Хитрино остават екипи газодимозащитници от Разград и Търговище и два екипа от Шумен. В тъмната част 1 противопожарен автомобил с 1 екип и двама газодимозащитници ще дежурят до окончателното пускане на тока и водата в Хитрино. Те ще извършват обход по улиците на селото.

Заместник-областният управител Петко Шаренков съобщи, че всички цистерни от дерайлиралия влак са на площадка до село Каменяк и фирмата, чиято собственост са, работи по тяхното пълно обезопасяване и извозване. Към 13.00 часа днес почти е възстановен ЖП прелезът в Хитрино. Остъклява се пост №2 в гарата, възстановява се напрежението в контактната мрежа. Това ще позволи един коловоз по линията Русе – Варна да бъде пуснат, каза Петко Шаренков.

Екипите от ВиК и електроснабдителното дружество „Енерго Про” продължават работата си до пълното завършване на ремонтните дейности по електропреносната и ВиК мрежа. Областната дирекция по безопасност на храните е бракувала близо 1,5 тона животински и неживотински продукти от търговските обекти в Хитрино и те ще бъдат извозени до екарисажа в Шумен. Предстои проверка на 3 зърнобази и 1 фуражен цех.

В заседанието на щаба се включи и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Той благодари на институциите и всички хора за помощта, оказаното съдействие и голямата  съпричастност към жителите на Хитрино. Основният проблем, който трябва да се реши,е остъкляването на жилищата. Днес 6 екипа конструктори работят. Имаме уверението им, че в рамките на 3 дни ще излязат с решение колко къщи са съборени, колко са за основен и частичен ремонт. След това ще има екипи, които да проектират. Ще работим принципно, така, че да не скарваме хората със съседи и комшии, каза Нуридин Исмаил и беше категоричен, че няма да се допусне злоупотреба със средства.

Областният управител Донка Иванова обяви, че бедственото положение в Хитрино остава в сила до неделя. Това се прави, за да бъдат завършени всички необходими и неотложни възстановителни дейности по електропреносната и водопроводната мрежи. Доброволните формирования на всички общини от региона са в готовност да се включат във възстановителните работи, като от утре в Хитрино ще работи формированието на община Шумен.

IMG_4653

Skip to content