Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
27 април (петък)

Област Шумен на десето място сред областите в страната по брой на трудовите злополуки за 2017 година

Областният съвет по условия на труд заседава в Областна администрация-Шумен по повод 28 април – Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки. На заседанието, водено от заместник-областния управител Ширин Вели, беше представена информация за трудовия травматизъм и професионалните заболявания в област Шумен през миналата година. „Област Шумен се нарежда на 10-то място сред 28-те области в страната по брой на трудовите злополуки. Водещи в страната са областите София, Варна и Пловдив, където са станали почти 50% от злополуките. Това е показател, който е пряко свързан с нивото на икономическо развитие“ каза инж. Юлиян Неделчев, главен инспектор по осигуряването в Териториално поделение на НОИ – Шумен. По думите му през миналата година в област Шумен са възникнали 71 трудови злополуки на работното място или във връзка или по повод на извършваната работа. През периода няма регистрирани злополуки със смъртен изход, няма данни за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите   през 2017 година.

За първото тримесечие на 2018 г. са допуснати общо 22 злополуки, от които 20 са трудови, а 2 злополуки не са признати за трудови. На работното място са допуснати 13 злополуки, а 7 злополуки са  „при отиване и връщане от работното място“.

Членовете на Областния съвет по условия на труд подкрепиха предложението на КНСБ да се организира конкурс на тема „Безопасни и здравословни условия на труд“. Конкурсът ще е в три категории: за предприятия, разделени на малки, средни и големи, за специалисти по безопасност и здраве при работа,  за личности с принос в популяризирането на безопасни и здравословни условия на труд в региона. Наградите в трите категории ще се връчват в навечерието на 28 април- Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки. Предстои работна група от КНСБ, Дирекция „Инспекция по труда“, представители на работодателите да определи точните критерии за участие в конкурса.

След края на заседанието, по традиция членовете на Областния съвет по условия на труд поднесоха венци и цветя пред Паметната плоча на загиналите и пострадали при трудови злополуки на улица „Калоян“ 1 в Шумен.

IMAG4165

Skip to content