Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
10 февруари (сряда)

Област Шумен ще представи пред здравния министър аргументирани предложения за промени по проекта на Национална здравна карта

Област Шумен ще направи аргументирано предложение за промени по проекта на Министерството на здравеопазването за Национална здравна карта. Това реши комисията за изработване на Областната здравна карта, председателствана от областния управител Донка Иванова на работна среща за обсъждане на проекта за Национална здравна карта. Членовете на комисията и ръководителите на лечебните заведения от региона бяха категорични, че не приемат голяма част от заложените за област Шумен параметри, орязването на дейности и специалисти и ще подготвят ще подготвят аргументирано предложение за корекции.
Управителният съвет на Регионалната лекарска комисия застава зад областната здравна карта, която през месец ноември беше изпратена в МЗ, аргументирайки се с това, че всички изисквания на методиката, представена от министерството, си били спазени, обяви председателят на съюза в Шумен д-р Валентина Манолова. Ако необходимите ни специалности не бъдат включени в Областната здравна карта, няма да застенем зад погрома на това, което е останало като здравеопазване в Шуменска област, заяви д-р Маринова. Управителят на Комплексния онкологичен център в Шумен д-р Сотир Караниколов изрази несъгласието с предложения проект. Този момент предопределя бъдещето на здравеопазването в Шумен. Ако приемем това, което ни се спусна отгоре, пътят е предначертан. С Шумен ще се случи това, което се случва с малките периферни болници в момента, заяви д-р Караниколов. По думите на заместник-кмета по здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова в предложението на МЗ отпадат извършвани сега в шуменските лечебни заведения дейности, които са животоспасяващи и се прехвърлят във Варна. Успоредно с орязването на по-сложните операции и терапии, ще се загубят и базите за обучение в шуменските болници, така ще останем и без специалисти, каза д-р Маркова. Директорът на МБАЛ Шумен д-р Атанас Атанасов коментира, че очевидно има различия в методиката, спусната за изработка на областната здравна карта и тези, по които е работено за подготовката на националния проект и е необходимо да се направят предложения за корекции.
В Шумен държим да имаме гарантиран достъп до качествено здравеопазване. Трябва да направим така, че да защитим нашите потребности. Има един месец за обществено обсъждане на Националната здравна карта и в този срок трябва да се защитят предложенията за област Шумен, заяви областният управител Донка Иванова. Не приемаме конкретни предложения в проекта на Национална здравна карта, не приемаме административния подход, не приемаме и некоректно променените методики, каза още Донка Иванова.
Комисията реши да бъде подготвено аргументирано предложение в писмен вид, което да се изпрати на НСОРБ и преди крайния срок на общественото обсъждане да бъде представено на министъра на здравеопазването. Областният управител се ангажира да инициира среща със здравния министър, на която да присъстват шуменските депутати, представители на РЗИ, на община Шумен, БЛС и управителите на Онкологичния център и на МБАЛ-Шумен.

Skip to content