Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
4 януари (сряда)

Областна администрация Шумен беше домакин на дискусия за предизвикателствата пред професионалното образование

Дискусия за предизвикателствата пред професионалното образование организира в Шумен Министерството на образованието и науката. В разговорите участваха вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, областният управител Донка Иванова, заместник-областният управител Селиме Кърджалиева, директорите на професионални гимназии и представители на бизнеса и местната власт.

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ дава много възможности за развитие на професионалното образование. Очаквам до март да бъдат открити още процедури – от оборудване до дуално обучение, които ще помогнат както на професионалните училища, така и на бизнеса, заяви министър Меглена Кунева. Тя посочи, че основополагащо за вдигането на престижа на професионалното образование е да има нова учебна база и оборудване. Да се прави реформа без средства е лицемерие.Няма как със стара база да привличаме както учители, така и ученици, каза Кунева и допълни, че освен министерството и бизнесът има своята роля в този процес. Добре е, че тук сме се събрали трите стълба – бизнес, местна власт и образователна система. Която и от тези колони да се разклати, това оказа ефект върху професионалното образование, заяви министър Кунева.

Представителите на работодателите отправиха критики към нивото на професионалното образование в област Шумен. Ние, предприемачите имаме много искания към хората от образованието и общо взето сме доста недоволни. Най-недоволни обаче сме от политиците, защото вече 5-6 години все ни омайвате с тези реформи и все не ги виждаме, каза председателят на Българската стопанска камара в Шумен Николай Тончев. Според нето трябва да се оптимизира образователната система и да се закриват училища, ако е необходимо, но да се постигне по-високо качество на образованието, тъй като качеството на подготовка на учениците не отговаря на съвременните изисквания.

По думите на председателя на Търговско- промишлената палата в Шумен Христо Дечев образователната система трябва да започне да се оценява според това, което създава. Всички сме наясно – оценката на бизнеса не е позитивна за нивото на българското образование. Оценката няма как да е висока, след като не задоволява бизнеса, каза Христо Дечев.

Презентация за професионалното образование в област Шумен представи старши експертът “Професионално образование” в РУО-Шумен Машка Крумова. Според изнесените данни само 17% от завършилите професионална гимназия ученици са се реализирали по специалността. 42% от учениците продължават обучението си във висши учебни заведения, 9% са в чужбина, а 12 на сто нито учат, нито работят.

Общо 95 фирми от региона са участвали в проекта „Ученически практики”. Според план-приема за 2017-2018 година, по който в момента се работи, се предвижда разкриването на две нови специалности – „Металург в цветната металургия” и „Електрообзавеждане на производства”. В региона седмокласниците и осмокласниците през учебната 2016-2017 година са над 2 500.

IMG_4679

Skip to content