Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
23 ноември (понеделник)

Областна администрация – Шумен беше домакин на информационна среща относно либерализацията на електроенергийния пазар

В Областна администрация-Шумен се проведе среща в рамките на националната информационна кампания за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар.

Целта е потребителите да получат отговори на своите въпроси относно преминаването към свободен пазар, което предстои да се случи поетапно от началото на следващата година. Предстоящата пълна либерализация на пазара на електроенергия в страната ще промени условията на снабдяване за битовите абонати, общинските администрации, училищата, читалищата и малките фирми, които все още са на регулирания пазар.

Присъстваха областният управител Донка Иванова, заместник-областният управител Петко Шаренков, общественият посредник на община Шумен Иван Капралов, представители на общините, на държавни институции и фирми от региона.

„Свободният пазар на електроенергия осигурява възможност на клиентите свободно да избират своя доставчик на електроенергия. Това допринася за създаването на конкурентна среда за участниците на пазара, което ще гарантира по-добро качество на предлаганите услуги“, каза при откриването на срещата областният управител Донка Иванова.

Експерти на Министерството на енергетиката, на КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕСО и Енерго-Про представиха конкретните особености на функциониране на свободния електроенергиен пазар. Бяха обсъдени възможностите и предимствата на либерализацията, която създава условия на клиентите сами да направят своя информиран избор на доставчик на електроенергия. Как действа либерализираният електроенергиен пазар, кой може да участва в него, какви възможности предлага на потребителите, кога може да бъде сменен доставчикът на електроенергия, колко струва това, как оперира енергийната борса-това бяха част от темите, които представиха експертите. По думите на Явор Стоянов – експерт от Министерството на енергетиката, освобождаването на пазара ще даде възможност занапред цената на електроенергията да се определя изцяло от търсенето и предлагането. На срещата стана ясно още, че в условията на свободен пазар цените за достъп до мрежата и за пренос на електроенергия ще продължат да се регулират от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като крайната цел е единен енергиен пазар за целия Европейски съюз. Либерализацията на пазара не означава пълно оттегляне на държавата, която ще гарантира сигурност на гражданите. Комисията за енергийно и водно регулиране ще продължава да следи дали се спазват регламентираните правила за лоялна конкуренция и няма да допуска спекулиране на пазара на електроенергия, казаха експертите.

В началото на следващата година предстои нова информационна кампания по темата.

IMG_2584

Skip to content