Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
22 май (понеделник)

Областна администрация Шумен беше домакин на семинар за укрепване на сътрудничеството между институциите при домашно насилие

Областна администрация-Шумен бе домакин на семинар на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие- път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие“. Форумът се организира от фондация „Асоциация Анимус“ в партньорство с „Институт по социални дейности и практики“ и се провежда под патронажа на г-жа Мария Габриел- зам.- председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

„Убедена съм, че тук е важна ролята на всички нас като партньори и вярвам, че с такива съвместни инициативи, обсъждането на  добри практики и споделянето на опита, можем да бъдем наистина полезни на жертвите на домашно насилие“, каза при откриването на семинара заместник-областният управител Ширин Вели.

Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус“ представи Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие, който България предстои да ратифицира. Дискусията обхвана темата за координирането на усилията на институциите на местно ниво и подобряване на механизма за взаимодействие, както при деца, така и при най-уязвимите групи, хората с психични заболявания и възрастни хора, жертви на домашно насилие.

Представителите на ОД на МВР коментираха случаи от практиката и изнесоха информация за издадените заповеди по Закона за защита от домашно насилие.  За 2016 година издадените заповеди за област Шумен са 69, като 50 от тях са издадени от РУ Полиция Шумен. От началото на 2017 година до момента издадените заповеди по Закона за защита от домашно насилие са 27.

Окръжен съд – Шумен представи информация за практики по водещи дела, свързани с домашното насилие. От 2009 година до този момент за разгледани 21 дела, по които Окръжен съд се произнася като възивна инстанция.

Форумът очерта водещата роля на неправителствените организации, представени на областно ниво, които предоставят социални услуги и подкрепа на жертви на домашно насилие.

Skip to content