Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 септември (понеделник)

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата одобри мерки за подобряване на пътната инфраструктура в област Шумен с цел намаляване на пътните произшествия

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата обсъди на свое заседание извършените превантивни дейности от общините и държавните институции с цел осигуряване на безопасността на движението преди началото на учебната 2019-2020 година. На заседанието, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков, беше коментирано състоянието на пешеходните пътеки, пътните знаци, осветлението и светофарните уредби по републиканската и общинските пътни мрежи на територията на област Шумен.

Представителите на общините съобщиха, че в момента в населените места се работи по възстановяване на хоризонталната и вертикална маркировка- извършва се опресняване на пешеходните пътеки около училищата и детските градини, подменят се осветителни тела, където е необходимо се поставя сигнализация. По информация на Областно пътно управление по републиканските пътища в региона има 58 пешеходни пътеки, които съответстват на нормативната уредба и са сигнализирани с пътни знаци, 19 от тях, които са по третокласната пътна мрежа, са с частично износена пътна маркировка и в кратки срокове предстои тяхното обновяване.  От 9 до 13 септември Областен отдел „Автомобилна администрация“ ще извърши проверка на училищните автобуси преди началото на новата учебна година, като ще  се проверяват техническата изправност на автобусите, документите на водачите, които извършват превозите, както и договорите, сключени с училищата. След 16 септември проверките ще продължат, но автобусите ще се проверяват на пътя в движение.Началникът на сектор „Пътна полиция“- Шумен гл. инспектор Веселин Георгиев определи пътната обстановка като динамична и все по-тежка. Той съобщи, че през изминалата учебна година няма загинали деца при ПТП, докато през предходната тези случаи са два. В рамките на учебната 2018/2019 година при катастрофи са пострадали 17 деца, с 3 повече от предходната учебна година. Новата учебна година ще започне с традиционната кампания „Децата тръгват на училище!Да ги пазим на пътя!“ с цел да бъде повишено вниманието на всички участници в движението. В районите около училищата ще има засилено полицейско присъствие и контрол. Ще продължат беседите по пътна безопасност и други дейности с учениците и децата от детските градини.

На заседанието си Областната комисия по безопасност на движението по пътищата одобри мерки за обезопасяване и подобряване на състоянието на пътната инфраструктура в област Шумен, които включват почистване на банкетите от ниска растителност с фокус участъците с концентрация на ПТП, осигуряване на осветление на кръстовищата и пътни отсечки в урбанизираните територии на общините, опресняване на хоризонтална и вертикална маркировка, възстановяване на липсващи предупредителни знаци в участъка от  с. Благово до с. Костена река, с.Радко Димитриево – с.Черноок – с.Друмево – с.Овчарово – с. В. Друмево, общински път Шумен. Мерките предвиждат проверки за контрол на техническата безопасност на МПС, провеждане на кампании, целящи увеличаване използването на елементите на пасивна безопасност в МПС, провеждане на беседи с деца и ученици, изготвяне на план за реакция и указване на спешна медицинска помощ при ПТП.

Skip to content