Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
15 август (вторник)

Областната комисия „Военни паметници“ подкрепи изграждането на Паметна плоча на участниците и загиналите във войните от село Върбяне

Паметна плоча на участниците и загиналите във войните жители на село Върбяне, община Каспичан ще бъде изградена в центъра на селото. На свое заседание днес Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител проф. Стефан Желев даде положително становище за построяването на войнишки паметник в селото. Съгласно Закона за военните паметници предложението ще бъде изпратено за съгласуване до министъра на отбраната.

Докладната записка за изграждането на плочата бе внесена от кмета на село Върбяне Николай Найденов. По думите му 34 души от селото са взели участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, 15 са загиналите, а 4 души са наградени с ордени за храброст. „Имената на всички тях, които са пример за патриотизъм и саможертва, ще бъдат изписани на паметната плоча“, каза кметът на Върбяне Николай Найденов и допълни, че идеята е обсъдена и приета на общоселско събрание, а впоследствие предложението е получило одобрението и на Общинския съвет в Каспичан. Според  кмета подготвителната площадка за плочата ще бъде готова до края на седмицата. За това са вложени 6 000лв. от бюджета на селото за тази година. Необходими са още 6 490лв. за завършването на паметната плоча, като финансиране ще се търси от МО. Амбицията на кмета Николай Найденов е през есента на тази година паметната плоча в селото да бъде готова и официално открита.

IMG_5277

Skip to content