Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
10 юни (сряда)

Областният кризисен щаб предлага въвеждането на строги противоепидемични мерки в село Изгрев срещу разпространението на COVID-19

Областният управител проф. Стефан Желев свика днес заседание на Областния кризисен щаб за координация и противодействие на разпространението на заболяването коронавирус в област Шумен във връзка с потвърдените нови случаи на жители на село Изгрев, община Венец с положителни проби за COVID-19.

По информация на директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова през последното денонощие са потвърдени 12 нови случая на коронавирус, като до настоящия момент 15 са доказаните случаи на жители на селото с COVID-19. Четирима са пациентите в МБАЛ Шумен, останалите са под домашна карантина. Епидемичното проучване продължава, днес два екипа на РЗИ работят в селото, като връчват предписания за картина и вземат проби за изследване. Според д-р Калоянова трудно може да бъде уточнено от къде е проникнала заразата, като могат да бъдат лица от чужбина, от съседното село Ясеновец, с които местните жители имат близки контакти, затова целта е да бъде ограничено развитието на епидемичния процес.

„В резултат на динамичната ситуация и бързо развиващия се епидемичен процес вече мога да кажа, че има огнище в село Изгрев и се взе решение за масово тестване на населението“, съобщи д-р Калоянова. От 11 юни в продължение на три дни екипи на РЗИ със съдействието на кмета на община Венец и на полицията ще извършват това изследване. „Ще започнем първо с лицата, които са имали повече социални контакти, рискови групи, после по улици, по местоживеене в зависимост от къде са болните поетапно за три дни ще бъдат обхванати 300 души, което е повече от 30% о жителите на селото“, уточни д-р Калоянова. Изследването ще бъде с PCR тестове, които ще бъдат изпращани в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Според кмета на община Венец Нехрибан Ахмедова продължава проучването на контактните лица, но се оказва, че те са много и това налага да бъде извършено това тестване на населението.„Смятам, че напълно адекватни мерки се вземат, защото за два дни успяхме да локализираме и да издирим много контактни лица“, каза Нехрибан Ахмедова и призова да не се всява паника.„Знам, че ще има проблеми, че ще има недоволни от ситуацията, но това е положението в цял свят и трябва да подхождаме с разбиране, да прекратим преките контакти и масовите събирания“, заяви кметът на община Венец.

След обсъждане на ситуацията Областният кризисен щаб взе решения за въвеждането на строги противоепидемични мерки в село Изгрев срещу разпространението на COVID-19.

1.Областният кризисен щаб предлага да бъдат въведени строги противоепидемични мерки в с. Изгрев, община Венец и да се ограничи движението на хора от и до селото. За тази цел органите на МВР да организират контролно- пропускателни пунктове на входно- изходните пътища на с. Изгрев, които да контролират движението на граждани и автомобили, като се пропуска преминаване на лица само в случай на неотложност на пътуването.

2.Органите на РЗИ Шумен и ОД на МВР Шумен да осъществяват строг контрол по изпълнението на въведените противоепидемични мерки:

задължително носене на предпазни маски и ръкавици на закрити обществени места в с.Изгрев;

не се допуска струпване на повече от двама души на открити и закрити обществени места на територията на с. Изгрев, както и задължително спазване на дистанция между хората от минимум 2 метра;

всички работодатели, собственици на търговски обекти и др. да организират строго спазване на алгоритъма на дезинфекция, осигуряване на дезинфектанти за ръце и задължителното им ползване, носенето на защитни предпазни маски и ръкавици и др.;

3.Възлага се на Директора на РЗИ Шумен да съгласува решенията на Областния кризисен щаб с главния държавен здравен инспектор и да издаде заповед с конкретизирани противоепидемични мерки.

4.Кметовете на общини в област Шумен да преустановят провеждането на тържества-сватби; пазари, без тези със селскостопанска продукция, като при необходимост да предприемат и допълнителни мерки в зависимост от спецификата на съответната община.

5. Мерките остават в сила в 14-дневен срок, считано от 11.06.2020г.

„Приехме решения, които считам, че ще бъдат ефективни и ще ограничат разпространяването на заразата в областта“, каза областният управител проф. Стефан Желев. Той уточни, че решенията са съобразени с факта, че населението, което живее в селото е мобилно, техният начин на живот е такъв, че те много често напускат селото и общуват с хора от други население места.„Взехме рестриктивни решения спрямо населението, но с цел да гарантираме, че заразата ще бъде ограничена“, каза Желев.

Предложенията на Областния кризисен щаб ще бъдат изпратени за съгласуване с главния държавен здравен инспектор и изпълнението им ще започне след заповед на директора на РЗИ Шумен.

IMG_0478

Skip to content