Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
27 юли (вторник)

Областният кризисен щаб проведе заседание за обсъждане на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19

В изпълнение на Заповед № РД-01-616/22.07.2021 г. на министъра на здравеопазването областният управител Валентин Александров свика заседание на Областния кризисен щаб. Директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова представи информация за актуалната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в област Шумен и извършените до момента имунизации.

По данни на РЗИ-Шумен към момента активните случаи в областта са 14, три от които се лекуват в болница. Заболеваемостта на база 14 дневен период е 5,8 на 100 хил. души население при средна за страната 17 на 100 хил. души. „При нас все още е нисък този показател, но виждаме от вчера заболеваемост от над 20 на 100 хил. души в някои от областите в страната и има активизиране на епидемичния процес“, коментира пред журналисти д-р Калоянова след края на заседанието на щаба. Тя съобщи, че през изминалата седмица има вече доказан чрез секвиниране първи случай на вариант делта в област Шумен на лице, завърнало се от Великобритания. По отношение на имунизационната кампания д-р Калоянова съобщи, че по последни данни в област Шумен са приложени  общо 39 755 дози ваксина, с което са обхванати 20 814 лица или това представлява 12,11% от общото население на областта. Със завършен имунизационен курс са 18 941 души, което е 11%, като изоставането в област Шумен е с около 2% от средното ниво на ваксинационен обхват в страната.

Директорът на РЗИ призова в тази спокойна епидемична обстановка да се засили интензитета на ваксинационния процес. „Сега е изключително подходящо време за поставяне на имунизации, за да има възможност да се поставят двете дози и човек да си изгради имунитет“, каза д-р Калоянова и призова гражданите да се консултират със своите лекари, за да могат да вземат информирано решение и да се имунизират срещу COVID–19. Тя припомни, че на територията на област Шумен са разкрити 6 временни имунизационни пункта, организират се зелени коридори за ваксинация, работят и всички общопрактикуващи лекари, като на разположение са всичките четири одобрени ваксини.

Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че има негативни тенденции, които отслабват готовността на болницата за посрещане на очакваната нова вълна на COVID–19. „Нямаме право да не сме готови за нова вълна, тъй като сме единствената спешна болница в региона. Ние ще бъдем готови, но изпитваме определени трудности“, каза д-р Костов. По думите му има изтичане на кадри от болницата към други лечебни заведения. „Това е обяснимо, колегите са изморени и търсят по-лека работа“, коментира д-р Костов, но е помолил останалите директори да задържат назначенията. За подобряване на материалната база МБАЛ Шумен има подаден проект на стойност 360 000 лв. до Министерството на здравеопазването, необходими за изграждане на външен асансьор в терапевтичния блок, за монтиране на кислородна инсталация на втория етаж в сградата, както за довършителни ремонти на стаите. Целта е всички пациенти с ковид инфекция да се приемат в терапевтичния блок, където могат да се разкрият 100 легла, обясни д-р Костов. Той съобщи, че към момента не е добро и финансовото състояние на болницата, предвид разходите за лечението на големия брой пациенти с COVID–19 през пролетта.

На заседанието директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова запозна членовете на Областния кризисен щаб с основните акценти за изпълнение на Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. На тази база бяха приети решения с цел създаване на организация по отношение на привеждане в изпълнение на националния оперативен план в случай на повишаване на ръста на заболеваемостта от COVID-19 в областта, контрол за спазването на въведените противоепидемични мерки и спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители, своевременна диагностика и лечение, включително осигуряване на необходимия брой легла за хоспитализация на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи.

Предвижда се да бъдат проведени работни срещи по общини, на които да се запознаят кметовете на населени места, здравните медиатори и всички заинтересовани страни с Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. На базата на регистрираната заболеваемост, в съчетание с допълнителни критерии се определят противоепидемични мерки, съответстващи по своя характер и обем на конкретната епидемична ситуация, съобразно Националния оперативен план. Носенето на защитни маски за лице на закрито, спазване на дистанция от метър и половина, дезинфекция – са основни противоепидемични мерки, които се прилагат на всички нива на заболеваемост.

 

 

 

 

 

Skip to content