Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
9 юли (четвъртък)

Областният кризисен щаб с призив към гражданите да спазват въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19

Епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен, беше обсъдена на заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител проф. Стефан Желев. Анализът показва, че на този етап регистрирани случаи на COVID-19 има в седем от десетте общини на област Шумен. По информация на РЗИ към момента потвърдените случаи в област Шумен са 147. Активните случаи са 68, като 14 души са хоспитализирани и 54 са в домашна изолация. Под карантина са поставени 772 лица.

„С цел ограничаване на разпространяването на заразата в областта е необходимо да се налага по-стриктен контрол към всички. Мерките, които се въвеждат със заповедите на министъра на здравеопазването ще бъдат строго контролирани от компетентните институции“, заяви областният управител проф. Стефан Желев.

След обсъждане на ситуацията Областният кризисен щаб реши  РЗИ Шумен, ОД на МВР Шумен и длъжностните лица, определени от кметовете на общини на основание чл. 209а, ал. 3 на Закона за здравето да осъществяват системен контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. Съгласно взетите решения кметовете на общини ще анализират необходимостта от провеждане на масови събития и събирания и след решение на Общинския кризисен щаб да ги ограничават предвид високия риск от заразяване и разпространение на COVID-19 на територията на съответната община. В общини с висок епидемичен риск се ограничава провеждането на сватбени тържества. Кметовете на общини да организират дейности за информиране на гражданите на съответната община за риска от заразяване и необходимостта от спазване на въведените противоепидемични мерки, беше решено още на заседанието.

Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 призовава жителите на област Шумен да бъдат отговорни към себе си и към своите близки. Щабът апелира към всички да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

IMG_0525

Skip to content