Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 май (понеделник)

Областният управител Донка Иванова беше гост на честванията в Плиска, посветени на Покръстването на българите

Областният управител Донка Иванова и заместник-областният управител Петко Шаренков бяха след гостите на тържествата в Плиска, посветени на Покръстването на българите. На честванията, които по традиция се провеждат в деня, когато православната църква почита Свети цар Борис I Михаил-Покръстител, присъстваха народните представители Ралица Тодорова и Иван Иванова, областният управител на Силистра Стоян Бонев, кметовете на Шумен, Каспичан и Нови пазар, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, много граждани.

Тържествата започнаха с освещаване на 12-метров кръст в Двора на кирилицата в Плиска. „В църковните песнопения се казва, че кръстът е пазител на цялата вселена. Кръстът е украшението на църквите, кръстът е победа на доброто и православните царе.“, каза в словото си архиерейският наместник отец Димитър.

На централния площад в Плиска пред паметника на Борис I  бяха поднесени венци и цветя. В приветствието си към жителите на Плиска областният управител Донка Иванова подчерта мястото на старопрестолна Плиска в историческата ни памет. „Тук започва българското летоброене и се полагат основите на българската държавна традиция. Днешният празничен ден е повод да се докоснем до уникалното историческо и културно наследство, каквото носи Плиска и да заявим твърдата ни убеденост в необходимостта от обединените ни усилия за утвърждаването на Плиска като модерен културно-исторически и туристически център. Една от най-важните цели, по които трябва да работим това е популяризирането на изключителните ценности, които има нашия регион. Аз съм убедена, че упорито и последователно всички заедно, обединени от общата кауза за просперитета на Шуменска област, можем да успеем“, каза в словото си Донка Иванова.

Кметът на община Каспичан Милена Недева съобщи последното решение на Общинския съвет от 28-ми април, съгласно което ще бъде отправено предложение до Министерски съвет 2-ри май да бъде обявен за официален български празник.

В празничната програма участваха местни училищни и читалищни самодейни изпълнители, както и фолклорен ансамбъл „Родопа“ от Смолян.

IMG_3417

IMG_3418

IMG_3405

Skip to content