Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
28 октомври (петък)

Областният управител Донка Иванова гост на среща по повод Световния ден на тютюнопроизводителите

Тютюнопроизводители от областите Шумен, Разград, Добрич, Силистра, Плевен и Русе участваха в среща по повод 28 октомври-Световен ден на тютюнопроизводителите, която се проведе в Шумен. Гости бяха заместник–министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ Цветан Филев, областният управител Донка Иванова и кметът на община Шумен Любомир Христов.

„Тютюнопроизводството е традиционен и много важен отрасъл за област Шумен, който осигурява поминък за около  4 хиляди семейства от региона. Тенденцията през последните години показва намаление на площите с отглеждан тютюн, за което има определени причини и затова днешната среща е важна за перспективите за  развитие на тютюнопроизводството“, каза при откриването областният управител Донка Иванова, която поздрави производителите с техния празник.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров съобщи, че финансовият пакет за тютюнопроизводителите за следващата година е същия както през 2016. „Политиката на министерството е да създаде условия за достоен начин на съществуване и достойно заплащане на тютюнопроизводителите“ заяви той. На срещата беше обявено, че се готви петиция срещу рестриктивните мерки, заложени в Рамковата конвенция за контрол на тютюна.

В България в момента тази култура се отглежда от близо 16 000 производители, а в рамките на ЕС те са 65 000.

IMG_4288

Skip to content