Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
8 април (петък)

Областният управител Донка Иванова прие делегация от италианския град Челе ди Булгерия

Областният управител Донка Иванова се срещна с делегация от италианския град Челе ди Булгерия, водена от кмета на града Джино Марота. В разговорите в Областна администрация-Шумен участваха заместник-областните управители Петко Шаренков и Селиме Кърджалиева, кметът на община Велики Преслав Александър Горчев и председателят на Общинския съвет Анелия Асенова, както и консулът на Италия във Варна Антонио Таркорино и директорът на Италианския културен институт в София Луиджина Педди.

Италианската делегация е на посещение в региона във връзка с подписването на договор за сътрудничество между  Челе ди Булгерия и Велики Преслав. Документът, който беше подписан днес във Велики Преслав от двамата градоначалници, предвижда културно- икономическо сътрудничество и обмен в сферата на туризма.

По време на разговорите областният управител Донка Иванова представи пред гостите социално-икономическите характеристики на област Шумен, най-важните за икономиката предприятия, културно-историческите забележителности като предпоставка за развитие на туризма.

Кметът на Челе ди Булгария Джино Марота съобщи, че в момента в италианския град се изгражда паметник на Алцек, който ще бъде първият символ на сътрудничеството между двете населени места. Той изрази очакванията си връзките между двата града да се задълбочат и да бъдат постигнати положителни и добри резултати.

Директорът на Италианския културен институт в София Луиджина Педди връчи на областния управител Донка Иванова специална значка, като изрази надежда, че културните връзки ще отворят нови възможности за задълбочаване на отношенията между двете страни.

Picture 027

Picture 029

Skip to content