Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница

ТОВА Е АРХИВЕН САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ШУМЕН

Линк към новия сайт - https://shumenoblast.egov.bg


Новини
24 март (четвъртък)

Областният управител Донка Иванова приветства участниците в конференция за подпомагане на малкия и среден бизнес

Областният управител Донка Иванова откри в Шумен конференция на тема „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.“ Форумът се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ съвместно с Областния информационен център. На конференцията присъстваха Никола Стоянов– заместник изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Боян Тодоров- заместник- кмет на община Шумен, много представители на малкия и среден бизнес и неправителствени организации.

„Над 92% от фирмите в региона са малки и средни предприятия. За нас е много важно развитието на малките и средни предприятия, за да могат да осигуряват устойчиви работни места. Подкрепяме всички мерки, които са насочени към подкрепа на този бизнес”, каза при откриването на конференцията областният управител Донка Иванова

По думите й над 57% от заетите работят в микро и малки предприятия, като фирмите са концентрирани основно в градовете Шумен, Нови пазар и Велики Преслав. Като проблем областният управител очерта липсата на добре подготвени кадри. „В последните години имаме основно разминаване между професионалното обучение и потребностите на бизнеса, имаме потребност от специалисти, имаме безработица, формирана от липсата на такива, но няма среща между търсенето и предлагането”, заяви Донка Иванова.

Заместник- кметът на община Шумен Боян Тодоров обяви подкрепата на новото кметско ръководство към малките и средни предприятия, като едни от най-сериозните данъкоплатци и инвеститори, изразявайки амбицията на общината да подобри условията на живот и да създаде възможност и пространство за предприемчивите хора.

Участниците в конференцията бяха поздравени и от евродепутата Ева Паунова. Във видео обръщението си тя посочи, че по отношение на плана „Юнкер” България е една от първите държави в Европа с две гаранционни споразумения, като те са обща стойност близо 300 млн. лв., очакванията са, че над 1500 малки и средни фирми ще се възползват от това споразумение.

Заместник-изпълнителният директор на агенцията Никола Стоянов представи новите мерки в подкрепа намирането на външни пазари и партньори за българския бизнес. Той подчерта, че към агенцията действа Национален иновационен фонд, от подпомагането на който могат да се възползват всички фирми, регистрирани по Търговския закон.

Галина Минчева, управител на Областен информационен център-Шумен запозна участниците с възможностите за финансиране на проекти на бизнеса от Европейски структурни и инвестиционни фондове през 2016 г. по проект “Еврофондовете – Да създаваме заедно“, а Банка ДСК представи възможностите за достъп до финансови инструменти в подкрепа на малкия и среден бизнес.

Picture 016

Skip to content