Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
7 септември (сряда)

Областният управител Донка Иванова проведе консултации за определяне състава на РИК Шумен

Областният управител Донка Иванова проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия (РИК) – Шумен в изпълнение на чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК) и Решение № 3427-ВПР/НР от 26.08.2016 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с насрочените избори за Президент и Вицепрезидент на Република България и на националния референдум на 6 ноември 2016 година.

Присъстваха упълномощени представители на ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП Лява България“, ДПС, Реформаторски блок, АБВ, Коалиция Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО и партия „Атака“. В консултациите не участва представител на „България без цензура“.

Съгласно решение на ЦИК, РИК Шумен ще се състои общо от 13 души- председател, двама заместник-председатели, секретар и девет души членове. Разпределението на квотите между партиите и коалициите е следното: за ПП ГЕРБ – 4, за Коалиция „БСП Лява България” – 2, за партия ДПС – 2, за Реформаторски блок – 1, за Коалиция „Патриотичен фронт“ – 1, за Коалиция „България без цензура“ – 1, за партия „Атака” и за АБВ –1.

ПП ГЕРБ предложи за председател на комисията адвокат Валентина Велева. Три бяха предложенията за позицията на заместник-председател- адвокат Георги Иванов от „БСП Лява България”, Юлиян Русев от „Атака“ и адвокат Светлена Бъчварова от АБВ. За секретар на комисията ДПС предложи Ахмед Джамбазов. По време на дискусията „Атака“ оттегли предложението си за заместник-председател и поиска позицията на секретар. За членове на РИК ПП ГЕРБ предложи Василина Кънчева, Светозар Петков и Емил Петров, „БСП Лява България”-Георги Георгиев, ДПС – Турхан Каракаш, Реформаторския блок- Милен Беджев, Коалиция „Патриотичен фронт“- Дилян Нанев, а ако представителят на „Атака“ не заеме мястото на секретар, ще бъде член в комисията от квотата на партията.

Предвид факта, че не беше постигнат консенсус между партиите за позицията на секретар, протоколът ще бъде изпратен на ЦИК за определяне състава на РИК Шумен. Срокът за обявяване на решението е 16 септември.

Skip to content