Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
22 октомври (събота)

Областният управител Донка Иванова участва в тържествата по повод 150 години от изграждането на жп линията Варна-Русе

Областният управител Донка Иванова беше сред гостите на тържественото честване на 150 години от изграждането на първата железопътна линия в България Варна-Русе, което се проведе на жп гара Каспичан. На празника, който е част от инициативите за отбелязване на годишнината от откриването на първата железопътна линия в страната, присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, народният представител Ралица Тодорова, кметовете на Шумен Любомир Христов и на Каспичан Милена Недева, генералният директор на национална компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев, заместник-областният управител Петко Шаренков.

Празникът се отбелязва днес с атракционно пътуване по маршрута от Варна до Русе.   Юбилейната композиция е теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III – „Корона експрес”.
На честването на жп гара Каспичан министър Ивайло Московски и кметът на общината  Милена Недева откриха юбилейна плоча. При откриването министър Московски обяви очакванията си в най-скоро време да се намери финансиране за модернизацията на железопътната линия Варна-Русе. „Вярвам, че до броени месеци ще можем да осигурим и устойчивост на железопътния транспорт поне за следващите 10 години”, каза министър Ивайло Московски.

Строителството на жп линията започва едновременно от Русе и от Варна. Изграждането приключва със съединяването й в района на гара Каспичан. Железопътната линия, свързваща най-голямото морско и най-голямото речно пристанище в България, е открита на 7 ноември 1866 г., когато за първи път е пропътувано разстоянието от 222,7 км между Русе и Варна.

18

13

5

Skip to content