Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
22 октомври (понеделник)

Областният управител на Шумен присъства на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1”

Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа и Китай „16+1”  се проведе на 20 октомври в София. На нея присъстваха областният управител на Шумен проф. Стефан Желев заедно с областни управители от цялата страна, представители на министерства и общини, както и близо 250 представители на местния китайски бизнес и 20 китайски провинции. Форумът се проведе под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво”.

Министър- председателят Бойко Борисов откри официално срещата и заяви, че отношенията между България и Китай никога не са били толкова добри. „Когато междуправителствените отношения са добри – инвестиционните намерения, терените, подготовката им, възможността след това тези инвестиции да се развиват пряко зависят от местната власт“, подчерта Бойко Борисов.

Форумът се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и областния управител на област София в партньорство със Столичната община, Националното сдружение на общините в Република България, Националния дворец на културата, както и Секретариата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай и Китайска народна асоциация за приятелство с чужбина.

Инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.

Skip to content