Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
9 март (понеделник)

Областният управител проф. Стефан Желев издаде заповед за предприемане на мерки срещу разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен

Областният управител проф. Стефан Желев свика заседание на Областния кризисен щаб, който е сформиран с негова заповед с цел координация и противодействие на разпространението на заболяването коронавирус в област Шумен. В заседанието участваха кметове и заместник-кметове на общините в областта, директорите на лечебните заведения, ръководителите на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, ОД на МВР, ДАНС, РУО,  Асоциацията на общопрактикуващите лекари, Български лекарски съюз-Шумен,  Регионална фармацевтична колегия-Шумен.

Обсъдени и приети бяха конкретни превантивни марки срещу разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен, в резултат на което областният управител издаде заповед за ограничителните дейности.

  1. Забраняват се до второ нареждане всички обществени културни мероприятия на открито и закрито, включително кинопрожекции, театрални постановки, масови мероприятия, в които участват деца и възрастни, включително събирания в пенсионерските клубове.
  2. Спортните събития на територията на област Шумен да се провеждат без публика.
  3. Да се извършва дезинфекция след всеки курс на превозните средства на обществения транспорт (седалки, парапети, дръжки и др.) във всички общини на област Шумен.
  4. Да се извършва засилен ежедневен щателен филтър на входа в детски ясли, детски градини, дневни центрове за деца и младежи с увреждания за проверка на здравословното състояние на децата и персонала, както дезинфекция на помещенията, не по- малко от 4 пъти дневно.
  5. Да се преустановят посещенията и свижданията в специализирани институции и социалните услуги от резидентен тип на територията на област Шумен.
  6. Всички институции на територията на област Шумен, които работят с граждани да дезинфекцират помещенията си не по- малко от четири пъти на ден.
  7. Препоръчва се всички обществени сгради, в т.ч търговски обекти, банки центрове за обслужване на клиенти, заведения за обществено хранене и др. да почистват и дезинфекцират помещенията си не по- малко от четири пъти дневно.
  8. Кметовете на общини при необходимост да предприемат допълнителни мерки, свързани със спецификите на общините и актуалната епидемична обстановка в рамките на своите пълномощия.

„За това заболяване няма ваксина, нито специфично лечение и мерките, които ние можем да вземем са да ограничим контактите и да правим лична и обществена хигиена“, каза областният управител и подчерта, че мерките на щаба са насочени в тази посока.

Областният Кризисен щаб препоръчва пътуванията в чужбина и в регионите на страната с доказан случай на коронавирус да се извършват само в крайни случаи, а след завръщането, да бъдат уведомявани общопрактикуващите лекари. При симптоми в вирусно заболяване, същите да бъдат уведомявани по телефона, с цел да се предотвратят струпвания пред лекарските кабинети и в спешно отделение.

До момента в област Шумен няма доказани случаи на болни от коронавирус. Директорът на РЗИ – Шумен д-р Пепа Калоянова съобщи, че към днешна дата 31 души от областта са под доброволна карантина, като 4-има от тях се наблюдават от РЗИ, а останалите от личните лекари.

Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че в лечебното заведение тази сутрин е приет пациент, който е международен шофьор и се е завърнал от пътуване.„Мъжът се е оплакал от втрисане, болки в тялото,  изолиран е в болницата и му е взета проба за изследване. Проби днес са  взети и от още 6 пациенти, като при повечето се касае за пневмонии“, каза д-р Костов. Относно работата на болницата при усложняване на епидемиологичната обстановка д-р Костов коментира, че в лечебното заведение ще бъдат разкрити допълнителни легла и ще се реорганизира работата на персонала в случай на необходимост. Лечебното заведение има готовност за разкриване допълнително на 60 легла. „Направил съм предварителен план, в момента ще работим до изчерпване на възможностите на Инфекциозно отделение.  Там има 28 легла, на които лежат и пациенти с други инфекциозни заболявания. Има 7 легла специално за болни със съмнения за коронавирус. На първо време ще работим с капацитета на Инфекциозно отделение“, уточни д-р Костов. При запълване на този капацитет, ще се пристъпи към разкриване на легла в бившето туберкулозно отделение, където могат да бъдат разположени 20 легла. Други 20 легла могат да бъдат разкрити на втория етаж на бившата белодробна болница и още 20 легла в МБАЛ-Нови пазар. Д-р Костов посочи, че проблем може да възникне от липсата на персонал, който да обслужва тези пациенти.  „На първо време ще направим вътрешна организация, така че да командироваме персонал от други отделения. При ситуация на невъзможност със собствени сили да обслужваме пациентите ще бъде потърсена помощ от другите лечебни заведения“, каза д-р Костов и уточни, че разговори в тази посока са водени с ръководството на Държавната психиатрична болница-Царев брод и Комплексния онкологичен център. МБАЛ Шумен разполага с обикновени маски и престилки за еднократна употреба за около месец, но има единични бройки от специалните предпазни средства- маски с филтри, защитни непромокаеми облекла, маски, шлемове.

На този етап не се налага удължаване на грипната ваканция на учениците, която е до 11 март включително. В област Шумен е регистриран спад на болните от остри респираторни заболявания през последната седмица.

IMG_0378

Skip to content