Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
19 януари (петък)

Областният управител проф. Стефан Желев присъства на официалния старт на проект за благоустрояване на пет района в град Шумен със средства по оперативна програма „Региони в растеж“

С официална церемония в квартал „Тракия“ започна изпълнението на проект „Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на Шумен“. Проектът се финансира по Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.“ и е на са на стойност 7 178 080 лв. От тях 6 101 368 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 1 076 712 лв. са национално съфинансиране.

На символичната „първа копка“ присъстваха областният управител проф. Стефан Желев, заместник областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков, кметът на Шумен Любомир Христов, заместник-кметовете на общината, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, общински съветници, представители на фирмите изпълнители на обектите.

Проектът предвижда да бъдат обновени пет района в Шумен, като това са „Благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоар в района на кв. „Тракия“, „Рехабилитация на ул. „Тича“, „Благоустрояване на зелена площ до Диагностично консултативен център I – Шумен ЕООД“, „Благоустрояване на района на кръстовището на ул. „Стационна“, бул. „Симеон Велики“, „Благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоар в района на ул. „Съединение“ от Пенсионерски клуб №7 до Съдебна палата“.

„Това е голям проект за град като Шумен. За реализирането му експерти и служители на общината свършиха много работа, за което им благодаря. Влагаме над 7 млн. лв. в пет обекта, като най-мащабен от тях е този в кв. „Тракия“, каза кметът Любомир Христов. Той подчерта, че ще държи много на качеството при изпълнение на дейностите и призова за контрол и от страна на гражданите и медиите.

Предстои да се подменят над 23 хил. кв.м. тротоари и над 25 км. бордюри, обновяване на пешеходни алеи, улици, междублокови пространства, детски площадки, паркове, с което ще се подобри качеството на градската среда. Изпълнението на проекта трябва да  приключи до 4.01.2019г.

Това е първият проект по инвестиционната програма на Община Шумен по оперативна програма „Региони в растеж“ на обща стойност 26 млн. лева. След две седмици се очаква да бъден даден старт и на втората част по ОП “Региони в растеж” – подобряване на образователната инфраструктура по проект на стойност 12.5 милиона лева, а също през тази година да започне и работата по образователна и културна инфраструктура на стойност 6.5 милиона лева.

IMG_5752

IMG_5753

Skip to content