Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
3 юни (събота)

Областният управител проф. Стефан Желев присъства на откриването на Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ

Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ беше открит днес в алеята на бул. „Славянски” в Шумен. На церемонията присъстваха областният управител проф. Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов, почетният гражданин на Шумен Кеворг Кесоян, скулпторът на монумента Румен Михайлов, общественият посредник Иван Капралов,. От името на арменската общност в града Крикор Паносян заяви, че паметникът е израз на благодарността им към България и българския народ за приемането на хилядите арменски бежанци от Османска Турция в началото на миналия век. „Бихме искали със знака, който поставяме днес, да изразим своята признателност и благодарност, да оставим след себе си спомен за поколенията и за всички граждани на Шумен – един паметник, символ на приятелството, признателността и верността на шуменските арменци към България“, каза Крикор Паносян. „Двата наши народа – арменският и българският, имат почти еднакви исторически съдби и това ни обединява и сплотява” заяви при откриването кметът на общината Любомир Христов.

Паметникът с височина 3 метра е излят от 600 кг бронз. Представлява подвижен параклис, спрял на шуменска земя. В основата са колела от волска каруца и котва, по-нагоре е евангелието на български и арменски език, голям кръст в средата, а най-горе е птицата феникс – символ на възраждането на духа.

Общата стойност на монумента е около 55 000 лв. 50 хил. лева са дарение на Кеворк Кесоян, а останалата сума е от Църковното настоятелство на арменската църква „Света Богородица“.

20170603_105903

20170603_110045

 

Skip to content