Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
23 юни (петък)

Областният управител проф. Стефан Желев се срещна с американски офицери от военния полигон в Ново село

Областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областните управители  Петко Шаренков и Ширин Вели се срещнаха с капитан Кортни Пейс, главен сержант Робърт Рицеман и специалист Брадли Робънсън от отдел „Граждански дейности“ към американската база на военен полигон „Ново село“, които са на посещение в Шумен. Поводът за визитата е предстоящото мащабно многонационално учение на НАТО „Saber Guardian – 2017“, което е планирано да се проведе в периода от 11 до 20 юли на територията на България, Унгария и Румъния.

По време на разговорите ръководителят на екипа капитан Кортни Пейс съобщи, че военното учение „Saber Guardian` 2017“ ще бъде най-мащабното в сравнение с проведените досега. Подчертано беше, че в рамките на предстоящото учение военни формирования ще се преминат през територията на нашата страна, като през община Шумен предвижването ще бъде на 17 – 18 юли и ще се извършва по околовръстния път на Шумен. Областният управител проф. Стефан Желев изтъкна важната роля на този тип учения за сигурността в региона.

„Saber Guardian – 2017“ / SG17/ е по-голямо по отношение на мащаба и обхвата си, в сравнение с тези от предишни години. Ще участват приблизително 25 000 военнослужещи от 23 съюзнически и партньорски държави, като учението подчертава възпиращите способности на участниците и особено способността за струпване на войски по всяко време навсякъде в Европа.

Бойна група на 3-та Бронирана бригада, 4-та Пехотна дивизия ще бъде струпана от различни места в Европейския театър до местоположения за учението в България, Унгария и Румъния. Втори кавалерийски полк от Филсек, Германия ще се придвижи до множество местоположения за учението в района за съвместни операции. SG17 също така ще включва артилерийско противовъздушно учение с бойна стрелба, няколко полеви тренировки и учения с бойна стрелба, множество прекосявания на реки и учение с множество пострадали.

Подготвителни събития ще се състоят в дните преди и след планираното изпълнение на SG17 и много по-малки американски и европейски учения на национално ниво в района на Черно море това лято ще направят възможно постигането на целите на SG17. Съвкупността от тези учения позволява осъществяването на всички военни мисии, които поддържат сигурността и стабилността на Черноморския регион. Това е възпиране в действие.

Провеждано ежегодно от 2013 г., SG17 се редува през България, Румъния и Украйна и служи като част от Програмата за съвместни учения (Joint Exercise Program или JEP) на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. SG17 е най-мащабното учение от серията “Saber Guardian” досега и ще подсили съвместната и смесена оперативна съвместимост при многообразие от набори от мисии със съюзнически и партньорски държави. SG17 е най-голямото учение от 18-те учения в Черноморския регион тази година.

IMG_5199

Skip to content