Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
1 юли (понеделник)

Областният управител проф. Стефан Желев участва в международна кръгла маса за повишаване нивото на пътната безопасност

Областният управител на област Шумен проф. Стефан Желев беше сред участниците в международна кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“, която се проведе в София. Форумът се организира от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ в Деня на безопасността на движение по пътищата – 29 юни. В работата му се включиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, Ангел Попов-заместник министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, както и експерти от водещи международни организации в областта на пътната безопасност, сред които на Конфедерация на пътните администрации в Европа (CEDR), Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), Белгийския съвет за пътна безопасност /VIAS Institute/.

От представените доклади стана ясно, че Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата“ разработва интерактивна карта с информация за всички участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия в България. Съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“ са обследвани близо 80 пътни отсечки с концентрация на ПТП и в момента се подготвят препоръки за тяхното допълнително обезопасяване.  119 км нова пътна инфраструктура е в процес на израждане, а 824 км републикански пътища се рехабилитират. Сериозни средства се инвестират за модернизиране и за изграждане на нова инфраструктура, в това число и на нови системи на безопасност на тях. По данни на МВР през миналата година в България са станали 6684 тежки пътно-транспортни произшествия. При тях са загинали 611 човека, а над 8 хил. са били ранени. От контролните органи са наложени над 1,3 млн. санкции.

По време на срещата беше обсъдена практиката на европейските пътни администрации за прилагане на инструменти за превенция и повишаване на безопасността на инфраструктурата, механизмите за подобряване на взаимодействието на човека с инфраструктурата, българският и чуждият опит при провеждането на инспекции по пътна безопасност. Представени бяха и новите изисквания на Директива 2008/96 за повишаване на пътната безопасност, както и иновативни начини за финансиране на пътната инфраструктура.

IMG_7562

Skip to content