Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
13 февруари (вторник)

Областният управител проф. Стефан Желев участва в срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“

Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев участва в срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС, която днес се провежда в  София. Срещата е в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз, а домакин е министърът на туризма Николина Ангелкова. Във форума участват еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили,  министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса.

Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП).  Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г.

Министрите ще обсъдят последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Предмет на обсъжданията ще бъдат споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация ще е в центъра на втората дискусия.Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ ще е третата основна тема на срещата. Потенциалът на китайския пазар е огромен. По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12,4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.

 

Skip to content