Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
7 януари (вторник)

Областният управител провери на изпълнението на мерките за ликвидиране на огнището на Африканска чума по свинете в индустриалната ферма край Никола Козлево

Областният управител проф. Стефан Желев, придружаван от директора на ОД на МВР старши комисар Ялчън Расим и заместник-областния управител Петко Шаренков, извърши проверка на изпълнението на мерките за контрол и ликвидиране на огнището на Африканска чума по свинете в индустриалната ферма „Тетрахиб“ край Никола Козлево. Огнището беше обявено от Българската агенция по безопасност на храните в късния следобед на 3 януари, след като Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София потвърди положителни проби на заболяването.

По време на проверката бяха обходени определената площадка за загробване на животните, която се намира край село Хърсово, както и районът около свинекомплекса. „Ямите за загробване са направени според изискванията за дълбочина и са взети всички мерки за безопасност“, каза д-р Димитър Димитров от Областната дирекция по безопасност на храните. Мястото за загробване на животните е определено и съгласувано с Басейнова дирекция Черноморски район, РИОСВ и ВиК. Поставени са ограничителни ленти около района на площадката, както и обозначителни табели.

Със заповед на директора на ОДБХ д-р Катя Райкинска е определена комисия, която ще контролира извършването на всички необходими дейности по хуманното умъртвяване и загробване на животните съгласно законовите разпореждания. Председател на комисията е д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, като в състава на комисията е ветеринарният лекар на свинефермата, както и представител на община Никола Козлево.  От ОДБХ са направени своевременно заявки за необходимите консумативи за тази дейност.

Директорът на ОДБХ информира областния управител проф. Стефан Желев за всички извършени до момента подготвителни дейности, преди днес по обяд да започне умъртвяването и извозването на животните, което се извършва при спазване на мерките за биосигурност с пълното съдействие на ОД на МВР.  „Създадени са два контролно-пропускателни пункта. Единият е до село Хърсово, другият в района на свинефермата в Никола Козлево. До приключване на процеса е осигурена денонощна полицейска охрана“, каза ст. комисар Ялчън Расим.

В следващите дни всичките 24 500 животни, които са се отглеждали  в засегнатия свинекомплекс, ще бъдат умъртвени по хуманен начин и загробени, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

IMG_0195

IMG_0210

IMG_0212

IMG_0215

Skip to content