Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
11 май (събота)

Областният управител се включи в честванията на Деня на Шумен

Областният управител проф. Стефан Желев участва в тържественото честване на Деня на Шумен-11 май. Празникът започна с издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Шумен пред сградата на общината. Флаговете бяха издигнати от изявени шуменски ученици, завоювали призови места на международни и национални фестивали,конкурси и олимпиади.

Вярвам, че всички ние заедно ще работим за бъдещето на нашия град, за да го направим един модерен и проспериращ град за тези деца, които са пред нас, и за поколенията, които идват“, каза в словото си кметът Любомир Христов и поздрави шуменци с празника.

По-късно на тържествена сесия на Общинския съвет бяха връчени наградите на Шумен за изкуство и култура и най-високото отличие – почетен гражданин. Отличени бяха Марияна Костова с награда за литература за сборника „Сезони на глухарчето“, диригентът на хор “Родни звуци” Христо Атанасов получи наградата за музика, с която бе отличен смесеният хор „Родни звуци“. Награда за изобразително изкуство“ бе връчена на художника Красимир Арсов, на студенти и преподаватели от катедрата за визуални изкуства, теория и методика към ШУ „Еп. К. Преславски“. За високи постижения бяха наградени също и творческият екип на спектакъла „Нирвана“ на ДКТ „Васил Друмев“, актрисата Стефани Лечева, архитектите Красимир Стефанов и Явор Генов, фотографът Огнян Блъсков, НЧ “Напредък 1869” и хип-хоп формацията „Емоушън“. Пианистката Жанета Кацарова получи наградата „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики от Министерството на културата за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Със званието „Почетен гражданин на Шумен“ бяха удостоени общественикът и създател на клуб „Мадарски конник“ Нико Майеров и треньорът по вдигане на тежести Иван Лечев, създал редица състезатели, прославили Шумен и България.

24

 

Skip to content