Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 май (вторник)

Областният управител Валентин Александров- гост на честванията в Плиска, посветени на Покръстването на българите

 

Областният управител Валентин Александров и заместник-областният управител Петко Шаренков бяха след гостите на тържествата в Плиска, посветени на Покръстването на българите и 1110 години от Успението на Свети цар Борис Михаил. На честванията присъстваха областните управители на Варна и Търговище, кметовете на Шумен, Търговище, Нови пазар и Каспичан, представители на културни общности и много граждани.

Тържественото честване започна с почетен караул и химна на Република България.  Пред паметника на Цар Борис I Михаил, издигнат в центъра на Плиска през 2007 година, бяха поднесени венци и цветя.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и свещеници от епархията отслужиха благодарствен молебен. „Вие, жителите на Плиска, които сте наследници на изключителна и важна духовна приемственост, сте народ избран, защото преди повече от 11 век цар Борис създаде тук своята столица и духовно средище”, каза митрополит Йоан.

По-рано през деня в Двора на кирилицата в Плиска беше осветен изграденият паметник на Цар Борис I Михаил. Организатори на честванията са Община Каспичан, Кметство Плиска и Дворът на кирилицата.

IMG_5023

IMG_5013 IMG_5010

Skip to content