Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
4 ноември (петък)

Общините и държавните институции в област Шумен в готовност за работа прeз зимния сезон

Готовност за работа при тежка зимна обстановка на територията на област Шумен декларираха представителите на териториалните звена на министерства, ведомства и на общините на редовно заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия, ръководено от областния управител Донка Иванова. Представителите на институциите докладваха за извършените до момента превантивни мерки и действия за осигуряване на нормалното функциониране на всички сектори при усложняване на зимната обстановка.

Заместник-областният управител Петко Шаренков представи доклад за дейността през изминалия зимен период и предприетите мерки за недопускане на кризисни ситуации през зимата. По думите му не са допуснати слабости в организацията на общинските и държавни структури през миналата година, като проблеми е имало само с електрозахранването в някои общини. За по-добра координация са проведени работни срещи с ръководителите на държавните структури, с представители на Областните пътни управления от Североизточна България и Североизточното държавно предприятие, както и са извършени редица проверки-за състоянието на язовирите и речните корита и за наличната техника на снегопочистващите фирми през зимата по  републиканската пътна мрежа.

В държавните институции- регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОД на МВР, ВиК, РЗИ, ЦСМП, ЕСО МЕР, са актуализирани плановете за работа през зимния период, техниката и екипите са в готовност и оборудвани с  материали, при необходимост военното формирование в Шумен е в готовност да окаже помощ с техника и 20 войници. Общините също са в готовност, имат сключени договори за зимно поддържане на общинската пътна мрежа, като само община Смядово поддържа пътищата в общината със собствена техника.

По информация на Лили Велева, ръководител ХМОШумен, не се очакват снеговалежи през ноември на територията на област Шумен. Минималните температури ще бъдат от минус 5 до 0 градуса, а максималните се очаква да достигнат 20-25 градуса.

IMG_4414

Skip to content