Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
23 юни (вторник)

Общините искат средства за ремонт и възстановяване на военни паметници в област Шумен

Общините кандидатстват пред Министерството на отбраната да им бъдат отпуснати средства за ремонт и възстановяване на военни паметници на територията на област Шумен. Това стана ясно на заседание на Областна комисия „Военни паметници“, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков. Представители на общините аргументираха пред членовете на комисията необходимостта от тези средства и представиха количествено-стойностни сметки за планираните дейности.

Община Шумен иска да й бъдат отпуснати общо 7221 лв., необходими за ремонтни дейности на паметници и паметни плочи в Шумен и квартал Дивдядово, както и селата Салманово и Царев брод. Община Никола Козлево кандидатства за близо 1000 лв. за изработване на паметна плоча на загиналите в село Църквица. Искането на община Велики Преслав е за общо 4995 лв. за възстановителни дейности по два паметника в село Златар, както и за монтиране на осветление на военните паметници в град Велики Преслав и селата Кочово, Имренчево, Осмар, Драгоево.  Община Нови пазар иска финансиране в размер на 10 840 лв. за ремонтни и възстановителни дейности на паметници в Нови пазар и село Преселка. Искането на община Каспичан е за 19 400 лв. за ремонт на паметниците в Плиска и село Марково. Областната комисия подкрепи всички предложения на общините и исканията за финансиране ще бъдат изпратени за одобрение до Министерството на отбраната.

Членовете на комисията одобриха предложението на община Нови пазар за преместване на паметника на загиналите от Шеста видинска дружина от старите гробища в новото гробище на град Нови пазар. Подкрепено беше и предложението на община Хитрино за вписване в Областния регистър и картотеката на военните паметници на територията на област Шумен на паметна плоча на загиналите във войните, открита в Хитрино през  2012г.

На заседанието беше отчетено изпълнението от страна на общините на дадените препоръки от областна комисия „Военни паметници“ за извършване на необходимите дейности по поддържане и възстановяване на паметници и паметни плочи в региона.

IMG_0496

Skip to content