Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
24 януари (петък)

Обявена е повишена епизоотична готовност в цялата страна по отношение на болестта Инфлуенца по птиците

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 23 януари в цялата страна е обявена повишена епизоотична готовност по отношение на болестта Инфлуенца по птиците. Това съобщи д-р Катя Райкинска, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен на заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков, Със заповедта се забранява отглеждането на открито на домашни птици от всички видове, както и провеждането на изложби и пазари за птици на територията на страната. Необходимо е да се проведат срещи с представители на орнитоложки дружества, ловни организации, регионална дирекция по горите за набелязване на мерки за извършване на засилен надзор при дивите птици. В заповедта е разпоредено извършването на проверки в обекти за отглеждане на птици за изпълнение на мерките за биосигурност и програмата за надзор на болестта Инфлуенца по домашни и диви птици.

На заседанието стана ясно, че от началото на годината са регистрирани 17 нови случая на африканска чума при диви свине на територията на област Шумен. „От последното заседание на комисията на 4 януари в страната при диви свине има обявени общо 97 огнища. За област Шумен случаите са 17, като всички са в резултат на взети проби от диви свине при редовен отстрел. Случаите са регистрирани в землищата на село Сушина, община Върбица, град Шумен и село Ивански, община Шумен, селата Могила и Марково в община Каспичан, с. Борци, община Венец, град Смядово и селата Александрово, Веселиново и Риш в община Смядово, град Нови пазар“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. Тя уточни, че при положителни резултати от взетите проби прасетата се събират от ловните дружинки и се обезвреждат в присъствието на представител на ОДБХ.

По отношение на въведената забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна заради влошената епизоотична обстановка, в област Шумен след извършване на официален контрол и надзор към момента 4 промишлени свинеферми са освободени и забраната за тях е отпаднала.

По информация на директора на Регионалната дирекция по горите Емил Гелов и на инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен, се извършват необходимите претърсвания, ловците спазват мерките за биосигурност и ловните дружинки разполагат с фризери за съхранение на месото до излизане на резултатите от взети проби. През месеците декември и януари са проверени над 80 ловни дружинки и нарушения не са открити.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 11 февруари.

Skip to content